Американската компания Tesla не разработва в момента по-евтин модел на електромобила си, призна изпълнителният директор Илон Мъск пред инвеститори.

През 2020 г. той заяви, че компанията планира модел само за 25 000 долара, който трябваше да бъде готов до 2023 г.

Това обаче няма да се случи - компанията въобще не се занимава с подобен проект.

"В някакъв момент ще го направим, но честно казано имаме много работа, твърде много работа в момента."

Според Мъск далеч по-важно е да се разработи автономното шофиране - проект, с който компанията има сериозни проблеми, особено поради зоркото око на американските регулатори. Неговата хипотеза е, че така хората могат да ползват колите си като роботизирани таксита, което постепенно да компенсира по-високата цена.

От самото начало Tesla бе заявила подобен план - да започне със скъпи коли, които да генерират интерес от инвеститорите, а после да разработи по-евтини модели. Първият им модел Roadster бе спортна кола за 100 000 долара. После се появиха малко по-евтините Model S и X, а след това и най-евтиният Model 3, който трябваше да се продава за 35 000 долара, но реално никога не спадна до тази цена - и в момента най-евтината му версия е 45 000 долара.

Бюджетната Tesla не е първият модел на компанията, който се отлага. Футуристичният и леко странен Cybertruck, представен преди година и половина, както и концептуалният камион, трябваше да бъдат вече на пътя, но едва ли ще са готови преди 2023 г. 

[[nid:92222]]

Макар цените на батериите да спаднаха и интересът към електромобилите да расте, досега няма производител, който да е изкарал на пазара подобна кола с приличен обсег за само 25 000 долара.