Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За пръв път в САЩ шофьор е обвинен в тежко престъпление - убийство по непредпазливост с МПС - докато е карал Tesla с включен "автопилот", съобщи Engadget.

Autopilot е заблуждаващо име - колата не се самоуправлява напълно. Вместо това множество сензори се опитват да я държат в рамките на пътя и да поддържат безопасно разстояние от останалите коли.

Обвиняемият Кевин Джордж Азиз Риад е карал Tesla Model S, когато е минал на червено и е блъснал Хонда Сивик на кръстовище в Калифорния през 2019 г. Двамата пътници в Хонда-та са загинали на място, Риад и негов приятел са получили леки травми. Прокуратурата повдига обвинение през октомври.

До този момент не се знае, че "автопилотът" е включен - но американското КАТ разследва случая от месеци и наскоро потвърждава, че колата е била с включения полуавтономен режим. 

Не е ясно дали защитата на Риад ще използва този факт.

Случаят обаче ще създаде още проблеми на Tesla - местната автомобилна администрация вече разследва в детайли тази опция в колите на компанията, след като стана ясно, че през миналата година 11 автомобила са се блъснали в паркирани линейки и пожарни коли с включени сирени - ярките светлини са объркали сензорите на автомобила. 17 души са ранени, един е починал в тези катастрофи.

От Tesla предупреждават, че Autopilot не е истински автопилот и шофьорът трябва да внимава, да държи волана и да е готов да поеме контрол моментално. Но същевременно работят и тестват своята технология за напълно автономно управление - и се надяват тя да бъде разрешена от регулаторите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.