Долната камара на руския парламент ще разгледа на 14 февруари обръщение към президента Владимир Путин, с което го призовава да признае руските етнически сепаратистки анклави в Източна Украйна за независими, предаде сайтът РБК.

Датата е седмица преди края на Зимните олимпийски игри в Китай. Русия подписа резолюция на ООН, която подкрепя олимпийското примирие по света по време на игрите – между 4 и 20 февруари за олимпиадата и между 4 и 13 март за параолимпиадата. Резолюцията призовава всички горещи точки да обявят примирие, поне докато траят игрите. Затова според разузнаванията на държави от НАТО най-вероятният период за евентуално руско нападение над Украйна е 20 февруари-4 март.

Предложението за признаването на т. нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) идва от лидера на руските комунисти Генадий Зюганов. Той твърди, че с такъв акт Москва ще изпълни дълга си да гарантира сигурността на етническите руснаци в Украйна.

 
Миналата седмица партията на Путин "Единна Русия" призова Кремъл да въоръжи сепаратистите в двете непризнати от никого територии. Русия твърди, че на тях до момента няма руски оръжия. Официалната руска пропаганда от края на миналата година твърди, че Украйна иска да си ги върне със сила и НАТО я подстрекава да направи това, като я въоръжава и разполага сили в Черно море и Източна Европа.
 
 
Русия отрича да има пръст в отцепването на ДНР и ЛНР в богатия на въглища Донбас през април 2014 г., малко след руската анексия на Крим. Но спътникови снимки нееднократно показаха, че в териториите има руски въоръжени сили. Смята се, че те в момента наброяват около 3000 души. Според НАТО местното руско опълчение разчита на около 35 000 бойци, много от които обучавани в Русия. Сепаратистите провеждаха в териториите избори, които нито Украйна, нито някой в Европа и в света признава. Едно от исканията на Москва е Украйна да промени конституцията си, за да получат ДНР и ЛНР автономен статут. Киев отказва.  
 
Един от сценариите за "ограничено руско нахлуване" в Украйна, които се обсъждаха в международните медии през изминалия месец е Русия официално да окупира със свои войски тези територии и по сценарий, подобен на кримския, да инсценира там референдуми за присъединяването им.