Руската президентска партия "Единна Русия" поиска днес Москва да започне официално да въоръжава руските етнически сепаратисти в Донбас, а външният министър Сергей Лавров каза пред депутатите, че страната му ще вземе ответни мерки, ако не получи от Запада желаните гаранции за сигурност.

САЩ се очаква днес да изпратят писмени отговори на руските искания, които включват обещание НАТО да не се разширява повече на изток, да намали силите и въоръженията си по източния си фланг и да не разполага там нови. 

В същото време висш представител на Държавния департамент каза, че САЩ очакват Русия да нахлуе в Украйна в средата на февруари.

Ръководителят на фракцията "Единна Русия" Владимир Василиев се обърна днес към руското ръководство с молба да окаже помощ на самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) чрез доставка на военна продукция, предаде порталът РБК, позовавайки се на канала на партията в "Телеграм".

„Апелираме към ръководството на страната ни да окаже помощ на републиките Луганск и Донецк под формата на доставки на военни продукти, необходими за възпиране на агресията, както и да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира безопасността на своите граждани“, каза Василиев .

Според него страните от НАТО продължават да „помпат” Украйна със западни смъртоносни оръжия и това не може да не тревожи Русия.

„Това е голяма опасност, това е подготовка за бойни действия, нищо друго“, каза Василиев.

Нямаше веднага реакция от Кремъл и от външното министерство в Москва.

Миналата седмица говорителят на Думата Вячеслав Володин подкрепи предложение на комунистите камарата да се обърне към президента Владимир Путин с апел той да признае ДНР и ЛНР, които формално все още са части от Украйна.

Лавров повтори днес позицията на Москва, че Русия ще вземе необходимите ответни мерки, ако не получи конструктивен отговор от САЩ и НАТО на исканите от нея гаранции за сигурността й, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Москва няма да допусне въпросите за Украйна и исканите от Русия гаранции за сигурността й да станат предмет на безкрайни дискусии, като в тях бъдат намесвани Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или Европейският съюз", заяви Лавров в изказване пред долната камара на руския парламент - Държавната дума.

Вашингтон отговаря на Москва

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да изпрати днес писмен отговор на Русия във връзка с изразените от нея тревоги, както и предложения за пътя напред, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от БТА.

Отговорът обаче едва ли ще засяга вероятността за присъединяване на Украйна към НАТО в краткосрочен план или ще показва някаква възможност за преговори за политиката на алианса за приемане на нови членове, което е основната тревога на Путин.

"Мисля, че по няколко причини това не е нещо, което бих очаквал да видя в един писмен отговор от САЩ", каза вчера говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, след като беше попитан дали Вашингтон възнамерява да определи дали има вероятност или не Украйна да се присъедини към НАТО.

Предложението на САЩ ще очертава общите сфери, в които Вашингтон е готов да работи с Москва и които американски служители вече ясно са определили: контрол върху въоръженията, по-голяма прозрачност, намаляване на риска и разполагане на ракетни системи. Подробностите ще отидат "малко по-надълбоко" от това, което САЩ са заявявали публично, казаха висши правителствени служители.

Лавров заяви по-рано днес, че въз основа на съдържанието на американския отговор, който според него се очаква тази седмица, руските служители ще подготвят предложения към Путин за следващите стъпки.

Американски служители смятат, че идеите, които бъдат представени в писмения отговор, могат да доведат до преговори с Русия. Според тях обаче това може да се случи само ако Путин реши, че иска да се ангажира.

Целта на даването на отговор в писмен вид е да бъде подхранена дипломацията, с която САЩ се надяват да възпрат евентуално руско нахлуване в Украйна, казаха служители на Държавния департамент.

Вашингтон не възнамерява да разгласява публично предложенията, но американски служители признават, че е много вероятно Москва да огласи целия документ, след като го получи.

САЩ са се консултирали със своите съюзници, включително Украйна, през последните седмици, докато са разработвали своите предложения, което е една от причините да не предоставят писмен отговор досега, заявиха правителствени служители.

По думите на Прайс в предложенията "няма да има изненади".

"Няма да има изненади за НАТО. Няма да има изненади за нашите европейски съюзници. Няма да има изненади за нашите украински партньори", каза той.

Съединените американски щати все още очакват, че Русия може по един или друг начин "да използва военна сила" срещу Украйна, "може би" до средата на февруари, заяви днес американският заместник-държавен секретар Уенди Шърман, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Всичко показва, че руският президент Владимир Путин "в даден момент ще използва военна сила, може би до средата на февруари", каза Шърман, като увери, че не знае дали дали той е "взел окончателно решение" да премине в настъпление.

Не зная какво минава през главата на президента Путин. Никой не знае, знае единствено самият президент Путин, заяви Шърман по време на онлайн конференция на "Ялта юропиън стратеджи" - форум за обмяна на мнения за "европейското бъдеще на Украйна".

"Мисля, че дори хората около него не знаят какво ще направи той в крайна сметка", добави тя.

Шърман, която е вторият човек в американската дипломация, каза също, че зимните олимпийски игри в Пекин, които се откриват в началото на февруари с церемония, на която ще присъства руският президент, може "да окажат въздействие върху работната му програма и преценката му".

Всички знаем, че игрите в Пекин започват на 4 февруари с церемония по откриването и президентът Путин ще е там. Мисля, че вероятно китайският президент Си Цзинпин няма да е много въодушевен, ако Путин избере този момент за нахлуване в Украйна, каза Уенди Шърман.

САЩ призоваха гражданите си да започнат да напускат Украйна

Посолството на САЩ в Украйна призова днес американските граждани да обмислят незабавно напускане на страната, тъй като обстановката е "непредсказуема заради повишена заплаха от руски военни действия", предаде Ройтерс.

Ситуацията със сигурността в Украйна може да се влоши за кратко време, каза дипломатическото представителство на своя уебсайт.

По-рано тази седмица САЩ призоваха своите граждани да не пътуват до Украйна, но наредиха на семействата на персонала на американското посолство в Киев да се върнат у дома.

Русия е струпала десетки хиляди войници край украинската граница, но отрича да планира нахлуване в съседната страна.