"Категорично има мафия в българския спорт. Тази същата мафия, която владееше и държавата, контролира ресурси и в българския спорт, или е контролирала до момента. Оттук нататък започваме процедура по изчистване. Във всички направления - търговски дружества, Българският спортен тотализатор, самото министерство и неговите ресурси, администрация..."

Това заяви министърът на младежта и спорта Радостин Василев при гостуване в бТВ.

Българският спортен тотализатор (БСТ) бе сред водещите теми на изминаващата седмица. Първо стана ясно, че двама от уволнените от Василев членове на управата - бившите футболисти Гошо Гинчев и Христо Йовов, са подали жалба в съда, което спира влизането на новото ръководство. На следващия ден имаше скандали в парламента. От опозицията обвиниха новия генерален директор и депутат от "Има такъв народ" Александър Тодоров, че подал декларация с невярно съдържание. 

"Спортният тотализатор дълго време е държан в будна кома, продължи Василев. - След национализацията на лотариите той отново бе държан полужив, независимо от огромния ресурс да бъде изключително печелившо дружество, бъдейки монополист на пазара. Не мога да вляза обективно в момента в дружество, което е под пряко мое подчинение. Не знам реалната ситуация, имам информация само на базата на представени документи. Но за обществото не би трябвало да е тайна, че тотализаторът е касичка, партийна, не на една партия. И е използван, за да запълва медиен комфорт, финансов комфорт по време и преди избори и бизнес комфорт на определени бизнесмени, което сега ще го установяваме тепърва."

На уточняващи въпроси на водещата Мария Цънцарова кои са тези партии, Василев отвърна, че още не е сменил ръководството на БСТ и не може да установи нищо сигурно. Процедурата с жалбата на Йовов и Гинчев има за цел да забави производството по вписване, изтъкна той. 

"Директно финансиране на полически партии не може да се извършва от Спортния тотализатор, но има механизми, които позволяват чрез обръчи от фирми, средства на тотализатора да бъдат насочвани към фирми, свързани с властта или удобни на властта бизнеси. Тепърва ще има ръководство, което ще установява с инспекции", добави юристът по образование.

Той иска независим одит в БСТ, ще има пресконференция при вписване на новата ръководство и т.н. Няколкостотин милиона е ресурсът на тотото, рече Василев. 

Водещата го контрира, че смененото от него ръководство е отчело печалба от 8 милиона лева за 2020 г. и 11 млн. за 2021 г. 50 милиона по сметките имало сега, а сменените заварили 4 млн. лв.

"Това е малка печалба за монополист на пазара. Милиард и половина е била печалбата на национализираната лотария само от билетчета. Нашата идея е спортът да се финансира изцяло от тотото, да има пари за инфраструктурни проекти", продължи Радостин Василев. 

А политизирана личност ли е избраният от него за нов директор Александър Тодоров?

"Двама от членовете на управата са лични партньори на карти на бившия премиер, което е доста сериозна политизация. Когато аз назначавам, първото нещо, което ме е интересувало, е тяхната експертиза. Никой от членовете на "Има такъв народ" не е бил политик допреди една година, рече министърът.

Изключително голям професионалист (за Тодоров, бел. ред.), човек който има смелост да поеме тотализатора, за разлика от хората, които са били преди това. Те са хората, натоварени с 12-годишно грабителство на ГЕРБ. И близък кръг на човек, който изненадващо още е на свобода. 

На срещата, която проведох със сегашното ръководство, г-н Йовов каза, че не желае да застане с министъра и да разкаже за нашите разговори, защото политическата му принадлежност била ГЕРБ, и не иска да застава до други политически кадри. И да каже истината какво сме говорили в стаята. Това е политизация. Политизация е когато бившият премиер казва през 2018 година "време е, тотото на толкова субекти помогна, да помогне на един футболен отбор". Това е политизация.

Сигурен съм, че бъдещият изпълнителен директор на БСТ няма да дели хората на ГЕРБ и други, за да застане пред тях и да разкаже истината какво сме говорили в стаята, когато го е поканил министърът. Това, което в момента Александър Тодоров извършва, е смелост, която аз му благодаря, че проявява, защото той беше подложен на една изключително нелицеприятна, лъжлива пропаганда на едни пискуни в Народното събрание, които са последния глас на отиващото си статукво. Нищо няма да променят, освен че говореха лъжи да него", завърши по тази тема Василев.

За дебата в Парламента

“Декларацията е нотариално заверена. Тя е от две страници. Колегите от ГЕРБ тълкуват само първа страница от декларацията, но пропускат втора. В нея той е декларирал всички точки, на които към момента на подаване не отговаря. Лъжа е това, което говориха колегите от ГЕРБ. Гледах кои хора се изказваха от парламентарната трибуна.

Когато г-жа Ангелкова започна своето излизане, бях възхитен. Надявах се нейната безмерна красота да е правопропорционална с нейната юридическа подготовка. За съжаление не се оказа така. Слушах след това г-жа Каназирева. Познавам я от три парламента, защото бях председател на правна комисия, когато се запознах с нея. Моето мнение е, че тя е жертва на сбърканата образователна системата в България.

Г-жа Каназирева е доктор по конституционно право. Такава е и Ива Митева, което наистина показва, че системата някъде се е пропукала. Тези хора са дискредитирани (новоизбраното ръководство на БСТ, бел.ред.). Поръчково обиждат един човек. Хубаво е в сряда, след като се съберат, да му се извинят”, каза бившият шеф на правната комисия в НС.

За разправията с Илиана Раева

Радостин Василев бе запитан за шумния скандал с Илиана Раева по рано този месец, когато двамата размениха остри реплики. На следващия ден уточниха различията си.

"Думата "комфорт" беше използвана от мен по повод срещата с федерациите, които са от първа категория - олимпийските федерации и колективните спортове. Тази дума обиди госпожа Илиана Раева, която каза, че нейната федерация не се е ползвала с комфорт. Този въпрос го уточнихме. Една от най-добре подплатените финансово федерации е тази по художествена гимнастика. Това е свързано с резултатите, които постига. Това е обективен критерий и ние не можем да го отречем в никакъв случай. Когато постигаш резултати, получаваш комфорт. Това е една от петте федерации, които са най-добре финансирани и на фона на останали федерации за спортове, които са традиционни, комфортът е много голям там."

А репликата "сервилен лакей на мафията"?

"Аз не вярвам тя (Раева, бел. ред.) да се определя като "сервилен лакей на мафията". Не съм имал нея предвид. Кранчетата спират. Рязко, а не поетапно", каза за пореден път Василев.

Василев отговори и на Бойко Борисов, че "кръстникът на мафията се обадил да го помири с Раева".

"Вече отговорих в едно друго предаване, че ние с госпожа Раева сме уточнили отношенията си, без да има някой необходимост да ни сдобрява. Всеки си знае с какво се занимава и какви са неговите правомощия и оттук нататък професионалните ни отношения няма да бъдат засегнати по никакъв начин", каза той.

Още 100 милиона лева за спорт от бюджета

Министърът на младежта и спорта коментира и бюджета на ММС за 2022 г., който се увеличава двойно - още 100 млн. се добавят към сегашните близо 100 млн. 

Въпросните 100 млн. ще отидат за проекти, свързани със спортната инфраструктура. 15 млн. лв. са предвидени за завършването на прословутата многофункционална зала в Бургас, която излезе вече над 60 млн., при предвидени значително по-малко в началото.

"Но тя няма да бъде завършена преди да минат всички институции от там и да видят защо тази яма е глътнала 65 милиона лева. Ще изпълним заложените в коалиционното споразумение четири инфраструктурни проекта. Започваме проектирането на първия съвсем скоро. Другите проекти са за модернизиране и изобщо за строителство на Национална спортна база, свързана със собствеността на ММС. Ще бъде много интересно. Нещо, което 30 години не е правено, започва още в първата година на този мандат”, завърши Радостин Василев.