Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"С една невярна декларация днес шеф на Тотото, утре премиер."

Това каза депутатът от ДПС Хамид Хамид. Изказването му бе в рамките на дебата по освобождаването на Александър Тодоров от "Има такъв народ" като депутат.

Тодоров бе назначен като шеф на спортния тотализатор. От ГЕРБ обаче инициираха дебат за това, че Тодоров е подал декларация с невярно съдържание и е назначен преди да бъде освободен като депутат, което е нарушение на закона.

Депутатът от ИТН още не може да встъпи в длъжност, тъй като Софийски градски съд спря вписването му в Търговския регистър заради жалба срещу уволнението им на двама членове на освободения Управителен съвет на БСТ от спортния министър Радостин Василев. 

Дани Каназирева (ГЕРБ) изтъкна, че именно от "Има такъв народ" са повдигнали темата с декларацията на Кирил Петков, с която той твърди, че няма канадско гражданство преди да стане министър в служебното правителство. Впоследствие Конституционният съд се произнесе, че тази декларация е с невярно съдържание. Каназирева изтъкна, че сега представител на "Има такъв народ" прави същото.

Хамид упрекна прокуратурата, че си е затворила очите за Петков и го прави сега и за Тодоров. Упрекна също така и медиите, че не са обърнали внимание на казуса и допусна, че това е така, защото са подчинени на "олигарха Иво Прокопиев".

Ива Митева ("Има такъв народ") заяви, че Тодоров има едномесечен срок да ликвидира своята несъвместимост. Тя се позова на закона за противодействие на корупцията.

"В декларацията Александър Тодоров е заявил, че е народен представител и до вписването му в търговския регистър ще преустанови тази длъжност.

Декларирал е това обстоятелство. Декларирал е несъвместимост, в едномесечен срок предприема необходимите действия. Спазил е закона. Няма основание за този спор", заяви Митева.

Каназирева обаче я репликира, че хипотезата е друга.

"В декларацията, с която ние разполагаме, той е декларирал, че не заема висша публична длъжност, а не несъвместимост. За деклариране на неверни данни се носи наказателна отговорност, органите да проверят коя е автентичната декларация", каза Каназирева.

Митева обаче продължи да твърди, че Тодоров е декларирал точно несъвместимост.

Самият Александър Тодоров заяви, че нарушение на закона няма. Той каза, че все още не е назначен за директор на спортния тотализатор, защото това става с вписването в Търговския регистър.

"Вие сте декларирали, че към този момент не заемате публична длъжност. За пореден път при назначение имаме попълнена декларация с невярно съдържание", репликира го Каназирева.

В отговора си Тодоров се позова на казаното от Митева.

"Има компетентни органи, ако има нарушение нека се сезират", каза той.

Александър Ненков (ГЕРБ) заяви, че се чуди за къде толкова бързат управляващите. И ги упрекна, че си четат закона както им харесва и назаначават роднини и приятели. Ненков попита защо не е имало конкурс за тотализатора и припомни, че от ГЕРБ са били обвинявани точно затова - че не правят конкурси.

"Спортният тотализатор е на рекордна печалба. Кое налага да се бърза? Ще направите по-голяма печалба ли", попита Ненков.

И допълни, че "невинаги промяната означава, че вървим към добро".

Георги Свиленски (БСП) репликира Ненков с думите че "когато е имало политически назначения, има политически уволнения".

В крайна сметка Тодоров бе освободен като депутат със 144 гласа "за", без против и 1 "въздържал се".

Коментари

Смешки!

РРадев отмени Конституцията и законите. Управлява ни един латиноамерикански генерал. Утре ще назначи Черепа за Главен прокурор и... какво ще направите, ще се оплачите на арменския поп?

Смешки на квадрат!

Защо да не назначат Черепа за главен прокурор? Да не би да е по-глупав или по-незнаещ от каскета? Значи да ни управяват мутри като боко, пееффски, доган и други подобни може, а всичко друго не струва, така ли? Що бе, чичо Фори, каква е тази дискриминация сред челните мутри, която правиш?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.