Министърът на младежта и спорта Радостин Василев реагира на решението на Софийския градски съд (СГС) да спре вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ) заради жалба на двама от освободените срещу тяхното уволнение - бившите футболисти Гошо Гинчев и Христо Йовов.

"Днес се убедих повече от всякога, че реформите в българския спорт са неизбежни и необходимостта от тях е спешна. Думата изчегъртване придобива истински смисъл, заяви Василев снощи във фейсбук. - Причината за това е, че със свое определение Софийският градски съд спря вписването на промени в обстоятелствата по партидата на ДП “Български спортен тотализатор”. Производството е образувано по молба, подадена от членовете на Управителния съвет Гошо Гинчев и Христо Йовов."

"Категоричен съм, че въпреки всички тези некоректни действия на господата Гинчев и Йовов, намеренията ни за смяна на ръководството на Българския спортен тотализатор няма да се променят и ще се реализират съвсем скоро. Амбициран съм да сложа край на демагогията и лъжата и имам силата да го направя", написа още юристът по професия.

Нататък Василев продължава с това, че на 17 януари се е срещнал с доскорошния изпълнителен директор Любомир Петров и членовете на УС Гошо Гинчев и Христо Йовов, като те са го уверили, че няма да обжалват освобождаването си. Те отказаха да подадат оставки, а Петров даде пресконференция, на която изнесе числа. От тях личеше, че БСТ е на печалба. Не се страхува от проверки, защото такива са му правени постоянно. Според него, ако някъде се търсят проблеми и резерви от гледна точка на повече приходи, те не са свързани с управлението.

В края на миналата седмица стана ясно, че Василев се е спрял за нов директор на своя съгражданин и съпартиец от "Има такъв народ" Александър Тодоров, който е депутат. А за УС на Росен Иванов и Георгий Султанов. 

Съдебното решение по исковата молба на Гинчев и Йовов завършва със следното определение:

Поради това са налице предпоставките за спиране на регистърното производство по процесното заявление, тъй като то е все още висящо, а е налице спор относно законосъобразността на решението на Министъра на младежта и спорта, материализирано в посочената по-горе Заповед.

"Водим от горното, и на осн. чл. 536 ал.1 т.1 от ГПК,

„СЪДЪТ ОПРЕДЕЛИ:

СПИРА

на основание чл. 536 ал. 1 т. 1 от ГПК вр. чл. 19 ал. 6 от ЗТРРЮЛНЦ, регистърното производство по ЗАЯВЛЕНИЕ - ОБРАЗЕЦ А9, вх. №20220121160808 пред Агенция за вписванията - Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел за вписване на промени в обстоятелствата по партидата на ДП “БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР”, ЕИК 202766380 ДО ПРИКЛЮЧВАНЕ С ВЛЯЗЪЛ В СИЛА СЪДЕБЕН АКТ на делото, образувано по искова молба вх. №4096/25.01.2021 г. на СТС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС ОТ ОПРЕДЕЛЕНИЕТО да се изпрати незабавно на Търговския регистър."

Радостин Василев продължава така:

"Не съм изненадан, че излъгаха. Имам представа с какви хора се занимавам. На следващо място, напомням, че актовете ми като министър на младежта и спорта се издават в изпълнение на законовите ми правомощия, а отношенията между мен, в качеството ми на упражняващ правата на държавата, и членовете на Управителния съвет се уреждат въз основа на договор за възлагане на управлението, който е облигационен по своя характер и не се регламентира от нормите на дружественото право, поради което заповедта ми поражда правните си последици във вътрешните отношения между страните НЕЗАБАВНО!

Христо Йовов и Гошо Гинчев не са от кръга лица, които биха могли да влияят на вземането на решения от министъра на младежта и спорта като упражняващ правата на държавата в Българския спортен тотализатор, тъй като не са собственици на Българския спортен тотализатор и законът не допуска да предявят искове за незаконосъобразност на заповедта, която съм издал за освобождаването им.

Това обстоятелство е добре известно на жалбоподателите с оглед предходно дело, заведено от Гошо Гинчев на същото основание – нищожност на заповед на министъра на младежта и спорта, с която лицето е освободено като член на Управителния съвет на Българския спортен тотализатор. Въпросното дело е прекратено от Софийски градски съд като недопустимо поради липса на правен интерес от обжалване, като впоследствие прекратяването е потвърдено и от Софийския апелативен съд."

И завършва със следното:

"Въпреки това, ясна е целта на Христо Йовов и Гошо Гинчев, а именно да пречат по всякакъв начин и да възпрепятстват встъпването в длъжност на новоизбраните ръководители на Българския спортен тотализатор, както и максимално дълго да се облагодетелстват от все още заеманата от тях длъжност.
Времето на трудоустроените приключва скоро..."

Радостин Василев е сред министрите в новия кабинет, които придобиха популярност още в първите си дни. Той предизвика и много полемики. Синята част на България го обвинява, че помага на ЦСКА-София за стадион "Българска армия".

По-рано този месец той влезе в размяна на реплики с Илиана Раева след представянето на новата програма за високи спортни постижения, но на следващия ден двамата изгладиха различията си.

Публично известно е, че Христо Йовов и Гошо Гинчев са в много близки приятелски отношения с Бойко Борисов. Те са сред партньорите му на футбол и други игри. Гинчев беше съветник на предишния спортен министър в редовно правителство - Красен Кралев. В началото на 2020 г. двамата бивши национали станаха част от УС на БСТ. 

Това съвпадна с началото на проблемите на бившия им клуб "Левски" заради принудителното оттегляне на Васил Божков и Георги Попов. През март по предложение на тогавашния премиер Борисов тръгна инициатива държавният спортен тотализатор да стане спонсор на "Левски". Това бе потвърдено от Бойко Борисов, от Христо Йовов... Не се стигна обаче до такъв договор и една от причините е, че трябваше да се променя устройственият правилник на БСТ.