Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Януари е рекорден месец за доставки на втечнен газ в ЕС от САЩ, съобщиха източници от Европейската комисия.

Само за три седмици между 70-80 кораба оттам са били пренасочени към ЕС. Перспективите за увеличаване на вноса от САЩ са добри, допълниха източниците.

Изявлението бе направено заради опасенията, че Русия може да прекрати доставките на синьо гориво за Общността, ако се стигне до най-лошия сценарий с Украйна.

„Още не сме в криза на енергийните доставки, но ситуацията е по-трудна", казаха от „Берлемон“.

В момента хранилищата на ЕС са с 10 на сто по-слабо запълнени с горива в сравнение с предишните години.

157 милиарда кубика е капацитетът на ЕС за втечнен природен газ. Миналата седмица от него са били запълнени 66 на сто, а възможностите са процентите да достигнат между 75 и 80.

Понастоящем синьото гориво, което ЕС внася от Русия, представлява 40 на сто от енергийния микс, 39 процента  идват от Норвегия. Останалата част се запълва с втечнения газ.

От Брюксел обаче уточняват, че вносът на газ от Русия намалява стабилно пред последните седмици и трайно се замества от други източници. Представители на ЕК ще пътуват за Баку на 4 февруари, където ще обсъдят възможностите за внос на газ с президента на Азербайджан Илхан Алиев. Те ще проверят възможностите за внос и от други държави като Египет и страните от Персийския залив, включително дали е възможно част от доставките на Катар за Южна Корея да бъдат пренасочени към Европа.

„Тази зима може да се отвори пазар, който да не е временен, а ситуацията да се окаже вредна за всички оператори, които не повишават доставките си“, коментираха дипломати. 

По-рано днес бе разпространена съвместна декларация на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и американския президент Джо Байдън. Двамата обявиха, че ЕС и САЩ работят заедно за дълготрайни, достатъчни и навременни доставки на природен газ за Европа от различни източници в целия свя с цел избягване на шок в резултат на нова руска агресия в Украйна. 

Коментари

Ох, дано не паднат цените, обаче паднат ли - пак лошо

Паднат ли, забравяме Катар и Шистите - всичко отива на азиатския пазар. И после, ужаст, пак трубата на Путлер. За Кико това е неразрешимо уравнение по кривата "деескалация-куролация-приоритизация".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.