Януари е рекорден месец за доставки на втечнен газ в ЕС от САЩ, съобщиха източници от Европейската комисия.

Само за три седмици между 70-80 кораба оттам са били пренасочени към ЕС. Перспективите за увеличаване на вноса от САЩ са добри, допълниха източниците.

Изявлението бе направено заради опасенията, че Русия може да прекрати доставките на синьо гориво за Общността, ако се стигне до най-лошия сценарий с Украйна.

„Още не сме в криза на енергийните доставки, но ситуацията е по-трудна", казаха от „Берлемон“.

В момента хранилищата на ЕС са с 10 на сто по-слабо запълнени с горива в сравнение с предишните години.

157 милиарда кубика е капацитетът на ЕС за втечнен природен газ. Миналата седмица от него са били запълнени 66 на сто, а възможностите са процентите да достигнат между 75 и 80.

Понастоящем синьото гориво, което ЕС внася от Русия, представлява 40 на сто от енергийния микс, 39 процента  идват от Норвегия. Останалата част се запълва с втечнения газ.

От Брюксел обаче уточняват, че вносът на газ от Русия намалява стабилно пред последните седмици и трайно се замества от други източници. Представители на ЕК ще пътуват за Баку на 4 февруари, където ще обсъдят възможностите за внос на газ с президента на Азербайджан Илхан Алиев. Те ще проверят възможностите за внос и от други държави като Египет и страните от Персийския залив, включително дали е възможно част от доставките на Катар за Южна Корея да бъдат пренасочени към Европа.

„Тази зима може да се отвори пазар, който да не е временен, а ситуацията да се окаже вредна за всички оператори, които не повишават доставките си“, коментираха дипломати. 

По-рано днес бе разпространена съвместна декларация на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и американския президент Джо Байдън. Двамата обявиха, че ЕС и САЩ работят заедно за дълготрайни, достатъчни и навременни доставки на природен газ за Европа от различни източници в целия свя с цел избягване на шок в резултат на нова руска агресия в Украйна.