ЕС и САЩ работят заедно за дълготрайни, достатъчни и навременни доставки на природен газ за Европа от различни източници в целия свят. Целта е да се избегнат шокове с доставките, включително в резултат на нова руска агресия в Украйна.

Това се казва в разпространена днес съвместна декларация на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и американския президент Джо Байдън.

САЩ вече са най-големият доставчик на втечнен природен газ за ЕС. Брюксел и Вашингтон си сътрудничат чрез правителствата и операторите на пазара за допълнителни количества природен газ за Европа от различни източници. В краткосрочен план втечненият природен газ може да засили сигурността на доставките, като в същото време двете страни продължават прехода към нулеви емисии. Комисията ще работи за подобряване на прозрачността и използването на газовите терминали в ЕС.

Брюксел и Вашингтон желаят да работят в тясно сътрудничество със страните от ЕС по въпроса за доставките на втечнен природен газ, за сигурността на снабдяването и за дългосрочното планиране. Европа и Америка ще обменят и мнения за ролята на хранилищата за сигурността на доставките.

Накрая Фон дер Лайен и Байдън призовават всички държави, които са големи производители на енергия, да се присъединят към ЕС и САЩ в гарантирането на стабилността и доброто снабдяване на световните енергийни пазари. Работата по този въпрос вече е започнала и ще бъде продължена на предстоящия Евергиен съвет „САЩ-ЕС“ на 7 февруари.