Окончателното инвестиционно решение (ОИР) за изграждане на Независимата система за природен газ (INGS) Александруполис беше взето вчера от акционерите на проектната компания "Газтрейд" С.А., съобщиха от "Булгартрансгаз", предаде БТА.

"Булгартрансгаз" ЕАД притежава 20 процента от акционерния капитал на "Газтрейд". ОИР е последният и най-важен основен етап преди навлизане във фазата на изграждане на проекта. Общото събрание единодушно е приело, че всички изисквания за изпълнението на проекта са осигурени и той се реализира съгласно графика.

Изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция, цели да осигури нови количества синьо гориво за снабдяване на регионалните пазари в Югоизточна Европа. Компании от САЩ, Катар, Израел и други се очаква да бъдат основните доставчици на газ до терминала край Александруполис. По този начин проектът ще допринесе както за диверсифициране на източниците и трасетата за доставка на газ, така и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайните клиенти, допълват от "Булгартрансгаз".

Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига 50 на сто от техническия му капацитет от 5,5 млрд. куб. м. на година.

Проектът е включен и за финансиране от Оперативна програма на Гърция "Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020" (EPAnEK), с публични средства в размер на 166,7 милиона евро, посочват от "Булгартрансгаз".

Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация ще бъде свързано към Националната газопреносна система на Гърция посредством тръбопровод с дължина 28 км., по който регазифицираният втечнен природен газ ще се пренася до пазарите на Гърция, България и по-широкия регион - от Румъния, Сърбия и Северна Македония до Молдова и Украйна.

Изпълнителният директор на българския газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов е изтъкнал значимостта на решението.

"Единодушното вземане на окончателно инвестиционно решение от страна на всички акционери е ключов момент за пристъпване към същинското изграждане на Терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция".

Това е заявил Малинов по време на провелото се в Атина общо събрание на акционерите.

"Участието на българската държава чрез "Булгартрансгаз" ЕАД като акционер в проекта ще допринесе за укрепване на пазара на природен газ в региона на Югоизточна Европа. Достъпът до алтернативни доставки на природен газ, включително от САЩ, Египет, Катар и други, за България и съседните страни, ще гарантира конкурентни цени на пазара на природен газ. Нарастващата ликвидност чрез достъпа до втечнен природен газ ще ускори процеса по декарбонизация в България", е допълнил той.