Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Социалната мрежа Twitter е получила рекорден брой искания за премахване на съдържание от правителства в първото полугодие на 2021 г., съобщава от компанията.

Общо 43 487 подобни искания, засягащи 198 878 профила в микроблогинг платформата са постъпили между януари и юни миналата година. Това е най-големият ръст на полугодна база от 2012 г., когато компанията започна да публикува своите доклади за прозрачност.

Най-големият ръст идва от една държава - Индонезия. Местното министерство на комуникациите и информационните технологии е съобщило за 102 363 профила, които публикуват сексуални услуги и нелегално съдържание за възрастни. Twitter предприема действия при под 20% от тях - 18 570. 

Най-много обаче са исканията от Япония - 43% от всички. Повечето са свързани с постове за наркотици, порнография и такива свързани с финансови престъпления.

Налице е и ръст от Русия - държавата, която през миналата година заплаши да блокира Twitter и забави скоростта на достъп до платформата в страната. Според тях - защото не премахва "призиви за самоубийство, насочени към деца, детска порнография, както и информация за употреба на наркотици". 

95% от всички искания идват от пет държави - Япония, Русия, Турция, Индия, Южна Корея.

Донякъде бройката е и в следствие с растежа на Twitter - след запомнящите се няколко години на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп платформата си възвърна и надмина старата слава, макар да премахна акаунта на държавния глава. Той съди за това компанията, но едва ли делото му ще е успешно.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.