Социалната мрежа Twitter вече няма защита от отговорност като онлайн платформа, след като не се е съобразила с правилата на Индия, решиха индийските управляващи, съобщи TechCrunch.

Това означава, че управляващите компанията могат да бъдат съдени за постове на потребители в платформата. Това може да принуди компанията да се изтегли от страната, тъй като на практика я третира като създател на съдържанието, а не като отворена социална мрежа.

Индийската полиция вече води 5 дела срещу компанията и мениджмънта й, включително такива, свързани с порнография и богохулство. Един от последните случаи е директно срещу местния шеф на компанията Маниш Махешвари, обвинен за публикация на карта на Индия в платформата, която показва оспорвания кашмирски регион като отделна държава.

Индия иска социалните мрежи да премахват всякакво съдържание, за което им сигнализира, до 36 часа след правно искане от тяхна страна. И да използва автоматизирани процеси за махане на обидно за тях съдържание. В добавка всяка платформа трябва да има трима изпълнителни директори - индийци - които да бъдат на линия 24/7 за оплаквания и сигнали.

Twitter обаче заявиха, че се нуждаят от повече време за съобразяване с новия закон. Междувременно обаче клекна на искания да спре акаунти, свързани с фермерските протести от миналата година. Същевременно компанията вбеси властите, като маркира туитове на членове на управляващата партия като "манипулирана медия".

Facebook няма подобни проблеми - компанията наскоро се похвали, че са свалили 30 млн. парчета съдържание между 15 май и 15 юни, Instagram - 2 милиона поста за същия период. Google - близо 60 хил. оспорвани поста. По всичко личи, че останалите интернет гиганти се съобразяват на 100% с индийската държавна цензура.