Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска от федерален съдия в щата Флорида да принуди Туитър да възстанови акаунта му, закрит от компанията през януари с аргумента, че има опасност той да бъде използван за подтикване към насилие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп внесе иск в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Флорида за издаване на предварителна заповед срещу Туитър, твърдейки, че социалната мрежа е била "заставена" да премахне акаунта му от членове на Конгреса.

Туитър и няколко други социални медии наложиха забрана на Тръмп да ползва платформите им, след като на 6 януари тълпа от негови поддръжници щурмува Капитолия.

Това стана след реч на Тръмп, в която той за пореден път заяви, че загубата му на изборите през ноември миналата година се дължи на масирани измами - твърдение, отхвърлено от много съдилища и представители на щатски изборни власти.

Туитър "упражнява колосално, исторически безпрецедентно и дълбоко опасно за откритите демократични дебати равнище на влияние и контрол върху политическия дискурс в тази страна", посочват адвокатите на Тръмп в иска, за който съобщи първо агенция "Блумбърг".

Компания Туитър е отказала да коментира пред Ройтерс иска на бившия президент.

Преди да бъде блокиран, Тръмп имаше над 88 милиона последователи в Туитър и използваше социалната медия като основно средство за комуникация.

В иска си Тръмп изтъква, че Туитър е давал възможност на талибаните редовно да съобщават за военните си победи в различни точки на Афганистан, а е цензурирал един действащ президент, като е поставял към публикациите му предупреждения за "подвеждаща информация" или за нарушаване на правилата на компанията срещу "възхваляването на насилието".

През юли Тръмп заведе дело срещу Туитър Фейсбук и Гугъл, както и срещу шефовете им, за противозаконно заглушаване на изразителите на консервативни позиции.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.