Американската компания Tesla е направила ъпдейт от разстояние на колите си, който позволява да се играят видео игри на големият тъчскрийн на таблото, иначе служещ за контрол на функциите на колата, съобщи Verge.

Любопитното е, че това не изглежда като пропуск - доскоро менюто с игри беше достъпно само ако колата е спряла. Единствената пречка сега е искане играчът да заяви, че не е шофьорът, преди да се включи играта, но няма никакъв начин за проверка на това твърдение.

На големия таблет на таблото могат да се играят всякакви заглавия, от обикновен пасианс до осъвременени класически аркадни игри. 

Американското Национално управление по безопасност на движението е получило сигнал и е започнало проверка и диалог с хората на Мъск. Те предупреждават Tesla, че всяка подобна функция трябва да премине тестване за това какво влияние има върху шофьора по време на каране, и ако е твърде разсейваща, трябва да бъде блокирана в движение.

Компанията на Мъск има лоша репутация по отношение на правилата за безопасност на пътя. Емблематичен пример е техният т.нар. "Full Self-Driving" (пълно самоуправление), който всъщност не прави колата автономна и шофьорът трябва постоянно да наглежда поведението й на пътя. Той бързо бе изключен като опция. В момента се разследват и редица случаи на катастрофирали под "самоуправление" автомобили на компанията.