Автомобилите Tesla освен с електрическите си двигатели са известни и с автопилотната си система - колата може да се управлява сама на пътя, стига да има шофьор зад волана, който да може да се включи при нужда или бъг. Това се води едно ниво по-ниско от пълната автономия, за която се твърди, че ще е факт след години.

Автопилотната система обаче може да бъде лесно излъгана, показаха инженери от американската потребителска организация Consumer Reports. 

Използвайки Tesla Model Y, те са успели да накарат колата да кара по затворена писта с човек на мястото на пасажера и дори на задната седалка.

За да заблудят системата, която би трябвало да спира, ако няма шофьор, те са сложили верига с тежест на волана - за да имитира натоварването на ръцете на шофьора - и са ползвали контролерите на самия волан, за да ускорят от спряно положение до максимална скорост. 

Стига вратата на шофьорското място да е затворена и коланът да е поставен, колата си прави кръгчета на пистата безгрижно. 

„Беше малко плашещо, когато разбрахме колко лесно е да победиш защитите, които видно са недостатъчни“, коментира Джейк Фишър, старши директор на автомобилното тестване към компанията.

В това отношение Tesla изостава зад General Motors и Ford, които също имат модели с автопилот, но много повече прегради пред възможността те да се движат без шофьор.

В момента в Тексас се разследва случай на катастрофа с жертва, в която е участвала Tesla, която според ранни данни от разследването вероятно е била без човек зад волана.