Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев в два поредни дни отнесе критики от най-популярното българско спортно семейство - на Илиана Раева и Наско Сираков.

Вчера мажоритарният собственик на "сините" публикува позиция на клубния сайт в несъгласие с официално изявление на Василев, който каза ден по-рано, че козирка на прословутия сектор "А" на "Герена" ще струва повече от самия сектор. Това не се хареса на Сираков.

Министърът отвърна - той бил цитирал становище на главния архитект на София Здравко Здравков.

Днес го атакува и Илиана Раева, която е шефка на Българската федерация по художествена гимнастика. Поводът е среща на спортното ведомство с федерациите по повод вече презентираната пред медиите нова програма за финансиране на спорта за високи постижения.

"Вдигнах ръка и аз. Препоръчах за следващата програма да се използват и хора от федерациите, които реално правят спорт и са адекватни на еволюцията и непрекъснатите промени в спорта, които изискват промени и в методика, и във финансиране, и във всичко свързано с развитието на спорта, пише в пост във фейсбук Раева, като преди това изразява учудване, че програмата е била показана първо пред журналистите. - Впрочем, това предложи преди мен и колегата от батута Стоян Димитров.

След това разкрих страховете си, че няма отговор и информация за финансирането на нашите проекти за Световна купа, която е в началото на април и Световното първенство, което е през септември, както и последната такса към ФИГ за организирането му, на която при забавяне текат лихви. Разкрих и опасенията си за наемите на тренировъчната зала “Арена Армеец”, която ползваме за тренировки, защото нямаме зала, в която да се побере целия национален отбор. Тук е мястото да добавя, че българският национален отбор не разполага с тренировъчна база, която да поеме изцяло националните ни отбори."

Следва тежката артилерия, като тук Раева споменава своя съпруг Наско Сираков - тъй като Василев го е намесил:

"Останах шокирана от отговора на новия министър, който започна с изречението, че е много изненадан и знаел, че Художествената гимнастика е съществувала в зоната на комфорта. Беше казано, че аз съм била единствената, която си е позволила да му звъни по телефона, но тези недомислени изречения бяха нищо сравнение с това, което ме очакваше, а именно, как моят съпруг Наско Сираков вчера бил написал писмо до него…

Тук вече не издържах абсурдното му изказване, станах и го репликирах, че се надявам никога повече да не намесва съпруга ми, не на място и на официални срещи на федерациите. Освен това казах да не внушава, че едва ли не БФХГ е била с някакви привилегии и, че явно не е запознат с резултатите и работата на Художествената гимнастика през последните години."

Припомняме, че Илиана Раева беше в отлични отношения с Красен Кралев, спортният министър в правителствата на Бойко Борисов. Кралев бе чест гост на гимнастичките, те често изтъкваха приноса му за успехите си, той също ги хвалеше - както за медалите, така и за работата на федерацията.

"Обидното отношение към БФХГ и семейството ми, което е посветило живота си на спорта и е постигнало успехи на световно ниво не само като спортисти, но и като ръководители на спорта, беше потресаващо. Казах, че намесвайки името на съпруга ми, в тази официална среща с федерациите я превръща в махленска седянка.

Поисках да разясня нападките му: “ … че само аз съм си позволила да му звънна по телефона…” ( и всичко това казано в отговор на моите въпроси за предстоящата година) като казах, че не съм звъннала на него, а на секретарката, на която разказах казуса с документите за разширяването на тренировъчната ни зала, които документи след три години най-накрая са готови и министърът на спорта е този, който трябва да ги внесе в министерски съвет.

Най-учтиво помолих секретарката да му каже това, както и ако реши да ми звънне, за да го запозная с казуса. Не съм му звъняла по телефона, а звъннах на секретарката му! След разговора ми със секретарката, в по-късните часове той ми звънна и аз го запознах лично с документите", продължава Илиана Раева в пространото си изложение от днешната среща.

Василев вече си спечели врагове - привържениците на "Левски". Той е известен като бивш юрист на ЦСКА, а след това и като адвокатът, измислил как юридически да се стигне до ЦСКА-София. Нашумя покрай това, че изложи проблема на ЦСКА-София със стадион "Българска армия" по време на консултациите за правителство - подкрепен от депутата от БСП Иван Ченчев, също запален цесекар и бивш служител на клуба.

От дни "сините" реагират в социалните мрежи заради престрелката с Наско Сираков. А преди Нова година Василев покани "Левски" в министерството, покрай срещата си с ЦСКА-София, и тогава разговаря със Сираков, директора Ивайло Ивков и Станимир Стоилов.

"Седях и не вярвах на очите и ушите си, какво виждам и какво чувам… Кому са нужни това отношение и тази агресия?! И защо е така?? Така ли ще работим от първия ден?!, продъжава Илиана Раева.

Г-н Министър, БФХГ никога не се е ползвала с комфорт, за да работи! Нашата федерация е получавала онова, което и се е полагало за постигнатите резултати и за цялостната дейност и труд, които влага за развитието на този спорт. БФХГ не е създавала никакви проблеми на който и да било министър, по какъвто и да е повод и за това сме получавали уважително отношение от всички министри на спорта досега. Не знаех, че дори на секретарката Ви при огромна нужда е проблем да се звъни! Напълно нормално и в реда на нещата е да търсиш връзка с ресорния си министър при проблем.

Най-малко съм си представяла, че ще размахвате името на съпруга ми Наско на такава официална среща на федерациите, в присъствието на всички президенти. Това е възмутително! Спортът има нужда от министър, който да уважава усилията и постиженията на българските спортисти и спортни федерации."

И завършва по следния начин:

"Като адвокат, който жонглира перфектно с думите и подредбата на изречението, би трябвало да бъдете по-умерен и да знаете, че българският спортист, особено онзи, който е донесъл много победи и поводи за гордост и слава е СМЕЛ и не се страхува от войни, та бил той и на прага на 60- тата си годишнина.

Апелирам за повече респект към БФХГ, която тази година ще чества 70- годишнина на своето велико съществуване. Вярвам в бъдещо ползотворно сътрудничество!

Все още с уважение към институцията спортен министър

Илиана Раева"

Последва съобщение, че Василев ще даде брифинг от 18:30 часа в Министерството на спорта. Пред жунралисти юристът нападна по безпрецедентен начин Раева.

Какво си казаха "Левски" и спортният министър

Позицията на "Левски":

На 11 януари 2022 г. министърът на младежта и спорта, г-н Василев, направи изявление пред медиите, в което засегна тема, свързана с „ПФК Левски“. Темата е твърде болезнена както за клуба ни, така и за многобройните ни привърженици – за козирката на стадион „Георги Аспарухов“. Не разбрахме защо тази тема беше повдигната в изявлението му и защо бяха казани неистини, а именно, че построяването на козирката на стадион „Георги Аспарухов“ ще струва колкото построяването на самия сектор.

На първата ни среща с министъра ние категорично заявихме, че подкрепяме неговите амбиции да бъде в помощ на футбола. В същото време обаче, проблемите на „ПФК Левски“ се споменават по несериозен и несъответстващ на действителността начин. Направените внушения намираме за обидни за цялата левскарска общност.

С уважение, Наско Сираков

Отговорът на Радостин Василев:

Категорично отхвърлям твърденията за направени внушения с изказването ми за стойността на козирката на стадион “Георги Аспарухов”. Проблемът с течове в новия сектор, поради липса на козирка, беше споделен от представителите на ПФК “Левски” при срещата с мен.

В моето изказване пред медиите на 11.01.2022 г. се позовах на думи на главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, че стойността на козирката на сектор “А” ще бъде колкото на цялата трибуна.

Тази информация беше споделена от арх. Здравков по време на проведената среща в Министерството на младежта и спорта между мен и главния архитект на СО на 05.01.2022 г.

Желанието да помогна на ПФК “Левски” не трябва да се приема враждебно от ръководството на клуба, а да бъде оценено по достойнство, защото в противен случай прозират интереси далеч от спорта и коректността.

Коментари

Мома Биков

Раева е по противна даже от Минерасо

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.