Министърът на младежта и спорта Радостин Василев изригна по безпрецедентен досега начин за човек в неговата позиция срещу Илиана Раева, празидентка на БФ по художествена гимнастика.

Василев даде извънреден брифинг, след като малко по-рано бившата гимнастичка го атакува с пост във фейсбук заради разменени реплики между двамата на днешната среща с шефовете на федерациите в министерството. На нея бе представена програмата за високо спортно майсторство.

Все пак пресконференцията бе и за друго - Радостин Василев започна с това, че освобождава цялото ръководство на Българския спортен тотализатор, в който е започнала проверка, показала "смущаващи резултати", финансови загуби и т.н.

Проверки ще има и в други структури, свързани със спорта, държавни дружества, както и във федерациите, сред които и тази по художествена гимнастика.

Но все пак изглежда, че в петък Раева и спортният министър ще изпушат лулата на мира, както ще се убедите по-долу след разменени постове във фейсбук.

"Отношението към мен е ясно, аз съм човекът, който затваря кранчетата към сервилните лакеи на мафията, рече Василев. - И съм достатъчно смел и целеустремен да го направя. Първите писъци в системата на спорта ще дойдат от тези, които са били най-облагодетелствани от системата на мафията, която дълги години е завладяла българския спорт.

Започвам жестока проверка в министерството на спорта, свързаните дружества, Българския спортен тотализатор... Тази проверка съм я координирал с министър Рашков, с министър Асен Василев, с премиера Кирил Петков, с Агенция финансова инспекция, Сметната палата, това ми е по коалиционно споразумение.

Юристът по професия изрази недоволство от това, че Илиана Раева била с шапка по време на срещата - не я свалила, така показала неуважение и лоши обноски, според него.

"Вероятно някой може да е чул, че Българска федерация художествена гимнастика ще е една от проверяваните за дълъг период от време назад и да си мисли, че може да ме вкара в скандал. Уважавам изкючително много спорта, но просташко поведение и държание към министъра на спорта и към професор Дашева и към екипа на министерството, няма да толерирам. Оттам-нататък за всички твърдения и интерпретации си има доказателства. Ако искате - слушаме, гледаме срещата, питате федерациите, г-жа Раева има право да казва каквото пожелае."

"Никога не съм нападал нейния съпруг, нито нея, нито спорта. При нас в "Има такъв народ", партията, от която съм излъчен, е една от най-добрите ни състезателки - Християна (Тодорова, бел. ред, една от по-предишния ансамбъл, който спечели бронз на Олимпийските игри в Рио). Тя ми е казвала всичко за спорта, от съдийство, през състезание, за трудностите, за контузиите, така че аз се считам за подготвен и човек, който милее за спорта.

Но няма да позволя председателят на една федерация да извива ръцете на министъра и да му обяснява как имало един милион и половина, отделени при Пламен в Национална спортна база. Те си говорят на малки имена. Явно Пламен Манолов за г-жа Раева е Пламен. За мен това е директорът на Национална спортна база. Тя го питала дали случайно не е похарчил тези пари и дали са останали, за да се построи тази зала… Мен такива неща между Илиана Раева и Пламен Манолов не ме интересуват, има си официален ред. Тук някои хора, облагодетелствани от мафията, си говорят на малки имена. Само че за мен те са г-н Манолов и г-жа Раева. И аз с тях си говоря по официален ред. И този разговор го имам, знаете, че аз обичам да протоколирам всичките си разговори. Една дама - политическа, още дава интервюта и се чуди какво е станало (явно визира Татяна Дончева, бел. ред.).

Така че всичко е черно на бяло. Ако някой има твърдения други, ще ги развенчаем бързо. Абсолютно с отдъхване приеха хората от федерациите напускането от залата на г-жа Илиана Раева. Това стана очевидно, нали колеги? (обърна се към колегите си, бел. ред.). В момента, в който тя напусна залата, 50 човека си отдъхнаха. А след края на самата програма, ръкопляскаха. Аз не искам да ми ръкопляскат, но аз правя всичко възможно да съм коректен. И когато не съм мръднал и толкова в ангажиментите и отношението и виждам писъците, последните стенания на обгрижваните от статуквото, на мен това ми доставя огромно удоволствие. Аз мога да давам брифинги всеки ден и няма кой да ме уплаши по никакъв начин. Така че да ми излизат с декларации, тук, там… Напротив, аз опитах да им помогна, те ако знаеха докъде бях стигнал в помощта си към тях, щяха да съжаляват какво са направили, но всеки си отговаря за последиците."

Снощи "Левски" разпространи позиция от името на мажоритарния си собственик Наско Сираков. Босът осъди изявление на министъра, че само нужната козирка на сектор А на ст. "Георги Аспарухов" щяла да излезе колкото целия сектор. Това било невярно и некоректно - като внушение. 

Василев отвърна моментално, като се позова на главния архитект на София Здравко Здравков. Пред БНТ самият Здравков посочи, че не е правил такива оценка. 

"Тя (Илиана Раева, бел. ред.) призна, че федерацията по художествена гимнастика води много тежки битки, че няма зала, наемът и консумативите в "Арена Армеец" били много скъпи, токът е поскъпнал... Това е проблем, с който цяло друго министерство се занимава - това на енергетиката. Не знам дали разбирате, че човек, който е дошъл недобронамерен, той търси конфронтация с теб. Имам твърде много работа, за да влизам в нападки с нея. Моите наблюдения, като човек извън този спорт, показват, че федерацията по художествена гимнастика, на фона на останалите федерации, се е ползвала с голям финансов комфорт. Те имат резултати, а тя каза, че това мое твърдение я обижда. Не говоря само за финансов комфорт, а и логистичен. Аз не съм разбирал от гимнастика, подценявам спорта. Не мога да отговарям за психическото състояние на г-жа Раева. Може би трябва да потърси помощ, аз говоря с факти. Вчера ми се обиди нейния съпруг, днес - тя, а днес сме в предаването „Семейни войни“. Когато казваш истината, другите се обиждат", заяви министърът.

Той каза още, че Илиана Раева се държала "преднамерено просташки и неуважително" с професор Даниела Дашева (от НСА), която е част от неговия екип.

"Това е истината, тя често обижда хората. Г-жа Раева дойде с идеята да обиди г-жа Дашева и успя, но проф. Дашева не отвърна нищо, тя е деликатен човек. Ние с нея сме в различни етапи от развитието в живота си. Тръгна си без да разбера защо и написа преднамерен, нечестен и лъжлив пост, продължи нападателно Василев.

Даниела Дашева

„Казах й, че моите наблюдения показват, че федерацията по художествена гимнастика се ползва с по-комфортни финанси...

Да се урежда финансиране и пари с обаждания по телефона... Ако някой си мисли, че може да разговаря така с министъра, се е заблудил... Ако тя е свикнала да говори с по този начин с Кралев и предишния премиер Борисов, аз не мога да говоря по този начин с федерациите. Днес казах, че всички са добре дошли", каза още Радостин Василев.

Малко по-късно, явно поуспокоил се, адвокатът излезе със следния пост във фейсбук:

И явно ще има добър край на тази поредна спортна сага в началото на годината, тъй като Раева отвърна на подадената ръка:

За промените в Спортния тотализатор и структурата на министерството

"В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор. Вече съм се договорил с тях, представили са ми част от документите на тотализатора. По първи мои анализи изключитлено тежки проблеми в БСТ", коментира Василев.

Промени най-вероятно ще има и трите държавните дружества, които отговарят за базите:

"Изключително много са проблемите. Другата седмица взимам решение за продължаването на работата на тези дружества и по личния състав на управлнието им. В Тотото в последните шест години четири са на загуба, последните две години са с 8 и 11 милиона лева печалба. Тепърва ще анализираме договорите, сключени в последните няколко месеца от настоящото ръководство на тотализатора, но с изпълнтелния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство."

Той преструктурира изцяло ММС, създава до десет дни нов устройствен правилник и т.н. Голяма част от хората, които работят в това Министерство, ще бъдат освободени по различни причини, някои от тях ще бъдат дадени на компетентните органи за действията си, допълни адвокатът. За други ще се преценява каква отговорност може да им се търси.

Той говори за "порочни практики", но не конкретизира. И по този въпрос - преструктуриране и реформи, има пълната подкрепа на премиера и финансовия министър. Самият Кирил Петков потвърди това малко по-късно с пост във фейсбук.

"Днес се навършва един месец от встъпването ми в длъжност като министър. В рамките на този месец се постарах да се зпаозная детайлно със системата на министерството, свързаните дружества, Българския спортен тотализатор, проблемите в спорта и се оказа, че нещата са много по-сложни и тежки, отколкото аз някога съм си представял.

От гледна точка на практики в структурата в различни административни звена, по моя оценка някои са на ръба на закоността и това е било тенденция. За тези практики ще взема мерки по законовия ред. В системата на спорта са се вършили безобразия и ние сега започваме да ги вадим. Днес предупредих спортните федерации, че контролът по разходване на средствата ще бъде изключително засилен", обобщи спортният министър.

Вторият отговор на Илиана Раева - пред медиите

Илиана Раева даде изявление пред медиите в Спортната палата непосредствено след брифинга на Радостин Василев. За да отговори за втори път днес.

"Имах възможност да чуя министъра. Потресена съм, че говори за моето психическо състояние с тавава ирония. Това не приляга на един министър. Бях с шапка, но бях и с палто, тъй като до вчера бях болна от COVID, рече шефката на гимнастиката, цитирана от бТВ. - С шапка и палто стоях и горе. Докторите казаха да внимавам да не настина. Не съм отправила нито един упрек към ръководството на министерството, както и към г-жа Дашева. Не съм казала, че от нещо съм недоволна.

Това, което съм написала е 100-процентовата истина. След като чух министъра съм убедена, че това е някаква целенасочена атака и към семейството ми, и към мен. Надявам се да не е към федерацията.“

Тя отвърна на думите на министъра, че БФ по художествена гимнастика е била "облагодетелствана от мафията".

"Не знам защо каза, че сме били облагодетелствани. Всяка година на нас ни се режеше от бюджета, а след това търсихме спонсори, за да изпълним плановете си. Изумена съм от това, което каза той. Опита се да настройва федерация срещу федерация, което е грозно... Аз тръгнах, защото г-жа Дашева започна да говори без дума да съм казала по неин адрес." 

"Наистина чакаме години наред да се оправи програмата, а няма промени. Държа да покаже записа. Аз въпроси не съм отправила, а казах какви са ми притесненията. Милион и половина от мафията облагодетелствани... Нали разбирате за какво обвинение става въпрос? Че ние сме били облагодетелствани от мафията, обясни тя казусът с въпросните 1,5 милиона лв. за разширение на зала.

Парите били преведени на Национална спортна база, а не на БФХГ. Именно заради това споменала Пламен Манолов, но отрече са го е наричала само само по първо име. Също настоя да се пусне записа.

От 2018-а нямаме зала, където националният отбор да работи. На 23 декемви 2018 г. Министерският съвет гласува да ни дадат 1,5 милиона, за да направим разширение на залата. Три години това беше ходене по мъките. Най-после ги оправихме. Излъга. Аз съм се обадила само веднъж на неговата секретарка, когато получихме документите, защото министъра на спорта трябва да ги внесе в Министерския съвет. Опита се да ме засегне на психическа основа, на възпитание и т.н. Няма как да ме засегне. Опита се да се вмени на журналистите демонична моя характеристика. Нямам сили нито да викна, ама ако имах сили щях да викна. Аз не съм направила скандал." 

"Истината е, че много се афектирах, когато започна да говори за Наско на федерациите. Попитах защо намесва името на съпруга ми. Защо е нужно. Целенасочено той се опита да ме компрометира. Няма да позволя да се внушава пред колеги, че сме ползвали привилегии. Нашите пари всяка година са орязвани от бюджета.“

 
Раева няколко пъти обвини Василев в лъжи. И на свой ред каза, че той е този, който има проблеми с психиката. Спомена и съпруга си Наско Сираков, обидена, че министърът намесил неговото име ден по-рано - когато пък стана повод босът на "сините" да реагира.

„Изумена съм от това, което чух. Това е абсолютна атака целенасочена атака. Да трупа някакъв авторитет на гърба на федерациите. Избрал си е нашата федерация. Васил Иванов, Свилен Нейков, Весела Лечева, Марияна Георгиева, Красен Кралев, Андрей Кузманов, никой никога не е имал проблем с художествената гимнастика или с мен като президент. Винаги сме работили при прекрасни условия. Може да се каже, че ние сме били любимата федерация на всички министри. Опитва се да вменява, че има проблеми в нашата федерация.

Той е министър, който трябва да работи с всички федерации. Той изгуби тона, възпитанието. Ехидно обясняваше за Наско и за комфорта на федерацията. Всичко това е някаква тенденция. Това е истината“, завърши Раева.