Искам да бъда в помощ доколкото мога не само на ЦСКА, а и на "Левски", но и на всички останали в спорта. До момента държавата по различни причини пречеше на клубове, спортисти и федерации, заяви новият ресорен министър Радостин Василев.

Той присъства на представяне на проект по дигитализация на Музея на спорта, който се намира в сектор А на националния стадион "Васил Левски". В последните дни, а и още преди да бъде официално избран, адвокатът (бивш служител на ЦСКА) получи критики от синята част на България заради изявената си позиция за стадиона на "червените" по време на консултациите за правителство.

А първата работа на Василев, поне публично огласена, бе да спре временно търга за спортните обекти на 13 клуба на ОСК ЦСКА. Те го призоваха за това с писмо, след като дни по-рано предшественикът му Андрей Кузманов подписа документите за тръжна процедура. Собственикът на ЦСКА-София Гриша Ганчев първи разгласи това пред бТВ.

Пред журналисти в Музея на спорта Радостин Василев заяви, че първата негова работа и на екипа му е "да се преборят" за по-голям бюджет, поне двойно повече за 2022 г. Макар да си дава сметка, че това може и да не стане, предвид тежката ситуация в държавата. Той обясни, че продължава да се запознава с личния състав на министерството, за да е наясно кой каква работа може да върши.

А защо е спрял търга за базите на спортните клубове на ЦСКА, нещо нередно ли е видял?

"Нищо нередно не съм видял, изискал съм пълна документация от дружеството, отговорно за тях ("Сердика спортни имоти", бел. ред.). Другата седмица ще организирам среща между ръководствата на ЦСКА и дружеството, заедно с експертите от министерството, за да поставим този казус открито и публично. Имаше нападки и от двете страни. Този казус е започнал преди доста години. Трябва да се бъде разрешен, за да има спокойствие. Говорих с дружеството, засега ще изчакаме с отдаването на тези имоти, които се използват от 13-те клуба. А страните по казуса са доста повече, още не съм запознат с документацията", рече Василев. 

Предвид събитията от последните седмици и публичните нападки между ЦСКА от една страна и Андрей Кузманов и "Сердика спортни имоти" от друга, министърът бе питан най-вече за "червените".

"Държавата пречи не само по отношение на стадиона на ЦСКА, държавата пречи в последните години както на спортистите, така и на спортните федерации, така и на спортните клубове, продължи той вече на футболна тема. - Къде пречи умишлено, къде от некомпетентност, къде от мимикрия. Забележете нашите съседи, те също имат зелена сделка, те също имат организации, които се грижат за опазване на околната среда, те също имат COVID затруднения, но успяват да подобрят своята инфраструктура. Ние сме на националния стадион, чийто ремонт е бил преди 20 години и не считам, че той отговаря на средноевропейско ниво. Не мога да приема, че при целия този разход и грабеж, който се е осъществявал, не е имало пари за спорт."

Той покани медиите на срещата с ръководството на ЦСКА-София идната седмица - заради тежкия казус със стадион "Българска армия". И тук добави "Левски".

"След срещата с клубовете, които споменах за спрения търг за отдаването под наем на имотите, ще поканя и ръководството на ЦСКА да дойде в министерството, дори Гриша Ганчев, който имаше публични претенции към дружеството, отговорно за стадион "Българска армия" и Панчарево, обеща Василев. - Заедно с дружеството, пред вас, медиите, ще кажем каква е реалната ситуация. Паралелно с това ще поканя и ръководството на "Левски", защото и те са в много тежко състояние, доколкото разбирам в момента. Трябва да покажем еднакво отношение към всички, ще се опитам да бъда полезен по всякакъв начин на най-големите ни клубове."

На уточняващ въпрос юристът по образование и професия обясни, че темата на разговорите с "Левски" ще е тежкото финансово състояние на "сините".

"Но спортът не е само само футбол, знам, че е много интепресен. На бюрото ми са други проблеми в спорта", уточни все пак Радостин Василев.

И пак бе върнат към ЦСКА - прословутият договор със "Сердика спортни имоти", за който Гриша Ганчев има претенции, че не се спазва. Става въпрос за приспадане на наемите, които дължи клубът, а те трябвало да се опростят заради вложени инвестиции в базите. Това е една от пречките за започване на изграждането на нов стадион на мястото на сегашния "Българска армия".

"Договорът е на бюрото ми, вчера го гледах, както и други документи. Този договор не е таен, ще преценим дали можем да го публикуваме, за да се види реда за спазване на инвестиции с комисия оценител, която има стандарти, по които работи. Аз когато съм работил в ЦСКА и искахме нещо да ни се признае, предоставяхме необходимите документи на комисия от министерството, която преценяваше кое колко струва, дали оправдава инвестицията и го приспадаше.

Сега ще видим какво е правено и как. За мое нещастие този казус е от 4-5 години, нямам обяснение защо моите предшественици са оставили нещата да стигнат дотук и той да се взриви в първите дни на моето управление, но оттук нататък ще бъде публичен, за да може всички страни да са максимално защитени", каза специалистът в спортното право. 

Той ще анализира подадената и изнесена публично информация, че дълговете на ЦСКА-София могат да доведат до фалит на "Сердика спортни имоти". Получил е изискана документация от дружеството.

А приказките за нов национален стадион?

"Идеята за национален стадион е заложена в коалиционното споразумение, надявам се да бъде реализирана в този мандат. Дано мога да поставя началото", каза Василев. 

Спортната инфраструктура ще е сред приоритетите на управлението му:

"Държавата трябва да инвестира сериозно в спортната инфраструктура, защото независимо от спорадичните строителства, направени в последните години, като цяло спортната ни инфраструктура е в много тежко състояние. Държавата не може да инвестира към момента в строителство на частни стадиони, но може да не пречи на такова строителство, стига да е открито, законосъобразно и да защитава националния интерес. Това ще е един от акцентите на моето управление - подмяна на спортната инфраструктура във възможно най-кратки срокове. Говорил съм с финансовия министър и премиера, че на сектор спорт му трябва значително увеличаване на бюджета. Но не откраднат бюджет, а инвестиран прозрачно."

Колко по-висок бюджет?

"Поне двойно увеличение на сегашния бюджет (той е 98 млн. лева, бел. ред.), но дали е възможно заради ситуацията в момента, е друг въпрос. Не сме стигнали до този въпрос, защото имаме много други тежки казуси, но аз няма да чакам дълго, имам амбициозен план, който повече от 12 години чакам да реализирам. 

Ще правя това, за което има средства, с нулева толерантност към корупцията. Искам да изчистя финансирането на спортните федерации, да променя методиката на финансиране. Сега тя е с формула, която приоритезира определени спортни федерации. Други в колективни спортове остават с по-малко финансиране. Няма лобита на федерации вече, ако е имало, те са останали в миналото и мисля, че от 3-4 дни това се разбира. Има правила и няма пристрастия."

Не беше подмината и темата за БФС. Василев бе "дясна ръка" на Любослав Пенев при предишния конгрес на БФС, когато бившият №9 беше убедително победен от Борислав Михайлов. Адвокатът е отявлен противник на Боби, подкрепяше и Димитър Бербатов. 

Той бе запитан дали е необходима промяна в българския футбол, като на свой ред отправи този въпрос към репортерите.

"Трябва ли да има промяна в българския футбол? Ето, аз ви задавам този въпрос. Моят отговор е ясен, не е необходимо да бъде изричан от моята уста... Няма да загубим никакъв лиценз, 10 години работя с УЕФА като адвокат. Държавата няма да се меси в работата на БФС, нито за избори за президент, нито за работата на футболния съюз и неговите органи, държавата ще защитава обществения интерес."

С това Василев опроверга опасенията, че България може да бъде извадена от международния футбол от страна на ФИФА и УЕФА, ако има държавна намеса в БФС. Той все пак допълни, че ако установи корупционни схеми, ще спре финансиране на съюза от страна на министерството. Ако изобщо има такова, тъй като централата е на самоиздръжка и не разчита на бюджетни средства, а само на пари по определени програми. Дори се отказа от една от тях.