Новак Джокович разпространи официално изявление в социалните мрежи, в което обясни казусите покрай объркването с положителната му проба за COVID-19 и невярната информация в декларацията му на влизане в Австралия.

Той направи това, докато чака да разбере дали ще участва на Откритото първенство на Австралия по тенис или ще бъде депортиран с решение на министъра по имиграцията. В интервю за бТВ неговият баща Сърджан увери, че и такова евентуално решение ще бъде обжалвано, както първоначалното за отказ да бъде допуснат от граничния контрол миналата седмица.

Стана ясно, че позитивният тест на сърбина, на базата на който е получил медицинско изключение да влезе в страната неваксиниран, е с дата 16 декември. Той е имал публични изяви в следващите два дни обаче.

Джокович казва, че посетил баскетболен мач на 14 декември в Белград, след който било съобщено, че няколко души са инфектирани. Нямал симптоми, но си направил бърз тест, който бил отрицателен, но също така и PCR. Това станало на 16-и.

На следващия ден посетил събитие, на което наградил деца, като преди това отново минал през бърз антигенен тест - отрицателен. Отново - чувствал се добре. Получил резултата за позитивния PCR едва след събитието.

Въпреки това не се изолирал - на 18 декември дал обещано интервю за френския вестник "Екип" в тенис академията си в Белград, защото "не искал да разочарова журналиста, но спазвал социална дистанция и носел маска, освен когато го снимали".

На път за дома осъзнал, че "направил грешна преценка". И отменил останалите си ангажименти, като вече се подложил на карантина. Приема, че трябвало да отмени интервюто.

По отношение на декларацията, в която заявява, че не е пътувал 14 дни преди да влезе в Австралия, Джокович обяснява, че тя била попълнена от неговия щаб. Информацията се оказа невярна - бил е в Испания в края на миналата и началото на тази година преди да се отправи за Зеления континент през Дубай. Неговият мениджър "дълбоко се извинява" за това.

Човешка грешка, а не умишлена, пише Новак.

"Живеем в трудни времена на глобална пандемия и понякога се допускат такива грешки. Днес моят екип подаде допълнителна информация до правителството на Австралия, за да обясни случая. И докато чувствах, че е важно да адресирам и обясня неверни твърдения, заявявам, че няма да правя повече коментари заради огромното уважение, което изпитвам към правителството на Австралия, неговите институции и сегашния случай, пише Ноле.

Винаги е чест и привилегия да играя на "Аустрелиън оупън". Той е много обичан от играчите, феновете и общността, не само във Виктория и Австралия, но също така из целия свят. Просто искам да получа възможността да играя срещу най-добрите в света и пред едни от най-добрите фенове в света."

Кореспондентката на Би Би Си Шайма Халил, която в предишните дни отправи критики и към властите в Австралия, коментира, че тези признания много сериозно утежняват съдбата на Джокович преди окончателното решение на имиграционния министър Алекс Хоук. Всичко това се случва в Мелбърн, който вероятно е градът с най-строгите мерки срещу COVID-19 в света, добави тя.

Разследването на "Шпигел" за сертификата на Джокович

Разследване на журналисти от германското списание "Шпигел" и IT специалисти поставя под сериозно съмнение доколко реално е, че Новак е бил заразен с COVID-19 в края на миналата година.

Има големи несъответствия с QR кода на документа, който бе представен в съда в Мелбърн за това, че световният №1 е изкарал вируса. Както вече ви информирахме, при проверка на съответния уебсайт в Сърбия, обратната информация е противоречива - ту, че резултатът е позитивен, ту, че е негативен. Това показаха многократни опити на репортери от цял свят.

Адвокатите на Джокович твърдят, че той е бил позитивен на 16 декември, а на 22-и пробата му вече е била негативна. Сертификатът за това е издаден от клиниката "Доктор Милан Иванович Батут". Според специалистите, наети от списанието обаче, дигиталната марка на документа показвала, че положителната проба датира от 26 декември, а не от 16-и, както заяви и Джокович. Въпросната дигитална марка се поставя автоматично на всеки тест при влизане в системата.

Излиза, че хронологията не съвпада, тъй като по обяснетията на тенисиста и щаба му, на 22 декември той вече се е водел преболедувал. Не съвпадали също номера за поредност. Според изданието налице е манипулация - първият номер бил нанесен по-късно, за да излезе така, че датира от 16 декември. Следите обаче нямало как да се "заметат".

Съвпадал единствено негативният резултат, издаден от клиниката на 22 декември. При него всичко изглеждало изрядно. 

Без въпроси за ваксинационния статус

Вестник "Екип", за който Джокович е дал интервю на 18 декември, знаейки, че е заразен, както заяви, потвърди, че Джокович през цялото време е носел маска и дори отказал да я свали за пет минути, когато репортерът Франк Рамела го помолил да направи това.

Журналистът обаче бил предупреден да не задава въпроси за ваксинационния статус на Джокович и за потенциално участие на "Аустрелиън оупън". 

"Екип" и други медии обаче се чудят и друго - как шампионът е покрил критериите да кандидатства за медицинско изключение, след като крайният срок за подаване на документи пред Тенис Австралия е бил 10 декември. А той се е заразил и излекувал по-късно.

Сръбската премиерка: Той трябва да обясни "сивата зона"

Премиерката на Сърбия Ана Бърнабич нарече "сива зона" неяснотите покрай положителната проба на звездата и неговите публични изяви в Белград. Това стана снощи в интервю за Би Би Си, а часове по-късно сънародникът й призна, че е нарушил карантината. В Сърбия тя е минимум 14 дни при позитивен тест.

"Ако си заразен, трябва да се изолираш, заяви Бърнабич пред Гай де Лони. - Аз не знам кога той е получил резултата, кога го е видял... Така че има сива зона, която единствено той може да изясни."

Тя добави, че ако се окаже, че най-популярният сръбски спортист е нарушил правилата (което е факт, бел. ред.), тя ще се консултира със "съответните компетентни органи и медицински лица, които знаят как се прилагат регулациите".

Бърнабич защити Жокера и каза, че се надява да бъде допуснат да играе в Австралия.

"Ние стоим зад Новак и това е важно за мен. Но в същото време трябва да кажа, че за мен като министър-председател е важно хората в страната ми да се ваксинират", завърши премиерката.

Тонът при тенисистите се променя. Отново

Настроението сред тенисистите в тура на ATP за втори път претърпява обрат в рамките на няколко дни. През миналата седмица някои от тях намекнаха, че са изненадани как лидерът в световната ранглиста е получил медицинско изключение. Не бяха много щастливи от този факт, но заявиха, че е по-добре той да играе в Мелбърн, след като се е сдобил с такова право.

При задържането му той получи много подкрепа - от Рафа Надал, Анди Мъри, Ник Кириос и т.н. и т.н.

Преди часове Мъри заяви, че независимо от решението да съда да отмени анулирането на визата му, носителят на 20 титли от Големия шлем трябва да отговори на много въпроси, които остават неизяснени.

Доста по-краен бе Мартон Фучович.

"Здравето на хората е от първостепенно значение, заяви унгарецът пред M4Sport в родината си. - И също така има правила, които бяха ясно обявени още преди месеци. Те гласят, че всички трябва да са ваксинирани. Джокович не е. Поради тази причина аз мисля, че той няма право да бъде тук."

Фучович твърди, че не е единствен с такова мнение сред тенисистите. Много от тях неодобрявали поведението му.