Австралийските гранични власти разследват Новак Джокович за невярно попълнена декларация на влизане в страната, съобщава в. "Гардиън". 

Сръбският тенисист очаква да разбере дали ще защитава титлата си на Откритото първенство на Австралия по тенис или ще бъде депортиран с решение на министъра по имиграцията Алекс Хоук, който може по закон да упражни това право. Независимо, че вчера световният №1 спечели обжалване за анулираната му виза в съда. И вече тренира в Мелбърн.

Междувременно адвокатите му са изправени пред нов казус. Оказва се, че на въпроса дали е пътувал в друга чужда страна в последните 14 дни преди да посети Австралия, Новак е отговорил с "не". А това най-вероятно е невярно, тъй като в последните дни на миналата година е бил в Испания, където е тренирал.

Има снимки и видеа в социални мрежи от негови тренировки и срещи с млади тенисисти в школа в Андалусия. Това е станало на 31 декември. Жокера пристигна в Мелбърн на 6 януари през Дубай, който е бил транзитна спирка. На летището обаче бе задържан, тъй като бе счетено, че издаденото му медицинско изключение не е достатъчно основание да избегне изискването да е ваксиниран.

В декларацията пише, че за невярна информация последиците могат да бъдат "сериозни".

От щаба на Джокович твърдят, че на 1 януари неговият агент е попълнил декларацията. Със сигурност се знае, че на 25-26 декември той все още е бил в Белград. Това личи по негови публични изяви и снимки с почитатели, публикували ги в социалните мрежи. Покрай това в последните дни се вдигна много шум и за твърдението, че на 16 декември е дал положителна проба за COVID-19 (на тази база е получил медицинското), а в следващите два дни е посетил няколко събития - награждавания на млади спортисти, тренировки, получил е призове и т.н.

На въпрос на "Гардиън" дали невярната информация в граничната декларация може да предизвика депортиране, говорител на Министерството на имиграцията на Австралия заявява, че Хоук ще разгледа и този случай, но коментари няма да прави, предвид факта, че така или иначе обмисля дали да депортира шампиона.

Организаторите на турнира в Мелбърн помолиха властите да вземат крайно решение до четвъртък, тъй като тогава е жребият.

QR кодът на пробата му - ту за отрицателен, ту за положителен резултат

Няколко големи медии информират за странности с данните за пробата на Джокович, за която се търди, че е дала положителен резултат на 16 декември. QR кодът бе показан публично вчера покрай изслушването. Според "Шпигел", при проверка на съотвенния уебсайт, кодът връща негативен резултат. При повторен опит - позитивен. Журналисти от медията са направили няколко опита снощи.

За същото съобщава Бен Ротенбърг от "Ню Йорк Таймс". При опитите на "Гардиън" тази сутрин резултатите са били само позитивни, информира английската медия.

Австралийският премиер Скот Морисън е имал "конструктивен разговор" с министър-председателката на Сърбия Ана Бърнабич, предават световните агенции, позовавайки се на официална информация от Зеления континент.

Морисън обяснил на Бърнабич, че отношението към Джокович не е било дискриминационно и че основната цел на властите е да защитят австралийските граждани от COVID-19. През миналата седмица Скот Морисън влезе в противоречие със самия себе си. Първоначално той каза, че трябва да се зачете решението на щата Виктория да издаде на Ноле медицинско изключение и да го допусне без ваксина. Часове по-късно, след като в страната се вдигна шум, промени мнението си - тенисистът може да бъде "качен на първия самолет за дома", "правилата са си правила" и т.н.

Първа реакция от страна на ATP

За първи път по случая се изказа Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP), част от календара на която е турнирът в Мелбърн, както и всички подгряващи преди това. Джокович също е неин член, макар че наскоро създаде нова асоциация.

"Усложненията от последните дни, свързани с влизането в Австралия на играч, показаха нуждата от изясняване на правилата и комуникацията, пише в декларацията. - Заминавайки за Австралия, пределно ясно е, че Новак Джокович е вярвал, че е получил необходимото медицинско изключение, за да покрие изискванията за влизане в страната. Поредицата от събития, довели до изслушването в понеделник, донесоха щети на всички фронтове, включително какво преживя Новак и подготовката му за турнира."

ATP завършва с това, че "силно препоръчва" на тенисистите в тура си да се ваксинират, вярвайки, че това е начинът за справяне с пандемията. Асоциацията посочва, че 97 процента от играчите в топ 100 са имунизирани.

Негодувание в Чехия

Чешкото правителство изрази негодувание за отношението към тенисистка Рената Ворачова. Дни преди Новак Джокович, тя влиза в Австралия с виза и медицинско изключение заради прекаран наскоро COVID-19. Дори участва в турнир на двойки, но покрай скандала със сърбина бе открита, задържана и депортирана, защото местните "преразгледали" случая, както бе заявено. За разлика от голямата звезда, Ворачова не обжалва, а реши да се върне в родината си.

"Надявам се, че Джокович ще играе, заяви тя пред местните медии. - Защото това е причината да искаме да ходим в Австралия - за да играем тенис, а не да бъдем използвани за вътрешни игрички."

На реакциите в Чехия правителството на Австралия отвърна, че прекаран наскоро COVID-19 не бил достатъчно основание за избягване на мярката за ваксинация на чужденците, желаещи да посетят страната. И че това важи и за случая на Джокович, като федералната власт има правомощия да не зачете медицинското, ако прецени, че то не стига само по себе си.