"Цирк", така Рафаел Надал определи ставащото в Австралия с неговия голям съперник Новак Джокович, цитиран от испанското радио "Онда серо".

Жокера спечели съдебно изслушване по-рано днес, след като визата му беше анулирана при опит да влезе на Зеления континент за Откритото първенство по тенис. Граничните власти отхвърлиха неговото медицинско изключение за ваксинация срещу COVID-19. Съдия в Мелбърн обаче постанови, че визата трябва да влезе в сила отново, а тенисистът да бъде освободен.

Въпреки това той все пак може да бъде окончателно депортиран, ако министърът по имиграцията реши да упражни това свое право. Решение се очаква късно тази нощ наше време или утре.

Преди дни, когато Новак бе задържан, Рафа заяви, че съчувства на опонента си, но в същото време посочи, че той сам е обрекъл шансовете си да играе в Мелбърн, тъй като е отказал да се ваксинира. Матадора подкрепя ваксинацията.

"Независимо дали съм съгласен или не с Джокович за някои неща, правосъдието се произнесе, че той има право да играе на "Аустрелиън оупън", рече Надал. - Мисля, че така е справедливо да се реши касузът. Желая му всичко най-добро."

Двамата имат по 20 титли от Големия шлем, а съперничеството им е сред най-ярките в историята на тениса.

Последва шега от страна на Надал, изречена през смях на въпрос какво лично той би предпочел:

"Лично аз бих предпочел той да не играе."

Вече сериозно, както добави, испанецът каза следното: 

"Това е спорт и има много интереси, като напримеир свързани с икономически и рекламни аспекти. Нещата стоят много по-добре, ако най-добрите могат да играят."

"Най-важните институции по света казват, че ваксините са начинът пандемията да бъде спряна и този ужас, в който живеем вече 20 месеца, да приключи", завърши Надал.

Джокович получи подкрепа и от други свои съперници, като например Анди Мъри и, изненадващо за мнозина - Ник Кириос. Австралиецът излезе с второ изявление, в което отново каза, че начинът по който е третиран Новак Джокович, е "неприемлив и незаслужен". Кириос, който през годините остро критикуваше Джокович, заявявайки, че извън корта не го уважава, припомни как сърбинът е давал пари на родината му при пожарите в предишни години.

В същото време много местни, които сега го критикували, "не си мръднали пръста, седейки на диваните си у дома".

Кириос си пожела осминафинал с Джокович, изтъкна колко е важно той да участва в турнира и увери, че ще подкрепя с "давай, Новак, давай" шампиона, когато е само зрител. 

Повечето тенисисти в тура, и от нежния пол, изразяват подкрепа за 20-кратния първенец в Мейджър турнири.