Новак Джокович тренира за първи път, откакто стъпи на австралийска земя през миналата седмица, обяви семейството му на пресконференция в Белград. Самият Ноле малко след това излезе със снимка от централния корт в Мелбърн в туитър.

Тренировката премина около полунощ нощно време - асът бе освободен малко преди това.

По-рано днес световният №1 спечели съдебно изслушване за жалбата си по повод решението на граничния контрол да анулира визата му и да го депортира с аргумента, че медицинското му изключение за неваксинация не е било достатъчно основание.

Той очаква окончателното решение на министъра по имиграцията, който в следващите часове може в крайна сметка да реши да го депортира - има това право по закон.

"Щастлив и благодарен съм, че съдията отмени решението за отхвърляне на моята виза, написа шампиона в социалните мрежи. - Независимо от всичко, което се случва, искам да остана и да участвам в "Аустрелиън оупън". Оставам фокусиран върху това. Долетях тук, за да участвам в един от най-важните турнири пред невероятни фенове."

В същото време семейството на Джокович - неговите родители, брат му и добре познатият в България чичо дадоха брифинг в тенис центъра му в Белград. Всички те продължиха риториката от предишните дни, в които обявиха сина си за "борец за свобода и лидер на свободния свят", "Спартак", "разпънат като Исус Христос" и т.н.

Присъстваха много журналисти, включително и чуждестранни, като на тях на отличния си английски отговаряше Джордже, братът на звездата. Той благодари на съдията.

"В крайна сметка той победи, правосъдието победи и правото победи", рече бащата Сърджан.

Така се придвижваше Джокович в Мелбърн днес.

Двамата подчертаха, че Новак винаги е "подкрепял свободата на право на избор".

"Това е най-голямата победа в неговата кариера, по-голяма и от тези в Големия шлем", добави майка му Дияна.

Според тях Ноле е бил "измъчван и унижаван" при задържането му, "отнети са му били всички права" и т.н. Фамилията увери, че "изпитва само любов към Австралия и хората в страната".

Подчертано бе много пъти колко силен е шампионът и как духът му не може да бъде пречупен. Отишъл е в Австралия само, за да участва и спечели първия за годината Мейджър турнир.

Спазил е всички изисквания, имал е необходимите документи. Информацията, за която Би Би Си съобщи, позовавайки се на бащата Сърджан, че Жокера ще участва в брифинга, била "невярна".

Сърджан Джокович

Семейството заобиколи въпросите - на чуждестранни репортери, как така е дал положителна проба за COVID-19 (въз основа на което е получи медицинско изключение) на 16 декември, а още на 17-и е бил част от редица публични събития в Белград. От това се съди по пубикации в медиите и социалните мрежи, тв репортажи и т.н.

При поредно такова питане Джордже Джокович прекъсна пресконференцията. И цялото семейство запя патриотична песен.