Властите в Австралия не са давали гаранция на тенисиста Новак Джокович, че с медицинско изключение ще може да бъде допуснат на територията на страната, заяви адвокат на правителството. Представителите на Джокович казаха, че сърбинът е имал уверение от Министерството на вътрешните работи на Австралия, че покрива нужните критерии, за да влезе в страната без карантина, пише днес БНР. 

От съобщението на правителството, разпространено късно в неделя, се казва, че имейлът, който е получил Джокович, не е гаранция, че неговото "медицинско изключение" ще бъде прието и че няма да му се налага да доказва, че има такова, когато пристигне в Мелбърн.

Освен това правителството оспорва истинността на твърдението, че спортистът е преболедувал от COVID-19 в средата на декември, поради което не му се налага да се ваксинира. 

"Няма доказателства, че заявителят е имал остро тежко медицинско заболяване през декември. Той казва единствено, че е имал положителна проба за COVID-19 през декември", каза още адвокатът на правителството на Австралия. 

Откритото първенство на Австралия по тенис започва на 17 януари в Мелбърн, а Джокович се надява, че на него ще може да спечели рекордната в историята на мъжкия тенис 21-ва титла от "Големия шлем". В момента обаче той не тренира, а е затворен в хотел, в който се настаняват бежанци, търсещи убежище. Сърбинът оспорва решението на властите да анулират визата му в четвъртък, а решение по казуса се очаква утре.

За каузата на Жокера не помага това, че на 17 декември - ден след като твърди, че е дал положителна проба на PCR, е имал доста публични изяви. В социалните мрежи и медиите се вижда, че Новак е наградил млади спортисти, получил е награда от Националната поща и т.н.

На 15 декември Ноле е бил на баскетболен мач ня любимия си "Цървена звезда" и "Барселона". Снимал се е със звездата на каталунския тим Найджъл Хейс-Дейвис, който на следващия ден обявява, че е заразен с COVID-19. Джокивич обаче не е обявявал нещо такова.

Твърди се, че има още един удар по защитната му теза. Крайният срок за подаване на документи за искане на медицинско изключение бил 10 декември. Джокович подава своите доста по-късно.