Северна Корея изстреля днес в посока Японско море балистична ракета - втори неин ракетен пуск за една седмица, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало, след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун е призовал за разширяване на програмата на страната за ядрени оръжия въпреки опозицията на международната общност.

Пусковете последваха поредица от изпитания на оръжия миналата година, които подчертаха как Северна Корея продължава да увеличава военните си способности по време на наложения заради пандемията локдаун и в момент, когато ядрените преговори със САЩ са попаднали в задънена улица.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че Северна Корея вероятно е изстреляла балистична ракета от района от своя северна провинция. Според южнокорейските военни ракетата е прелетяла 700 километра с максимална скорост около Мах 10, т. е. десет пъти скоростта на звука, преди да падне в Японско море край източното крайбрежие на Северна Корея.

Според Южна Корея изстрелването е "ясво нарушение" на резолюции на Съвета за сигурност на ООН и е демонстрирало по-напреднал потенциал от севернокорейски ракетен пуск миналата седмица. Държавните медии в Пхенян определиха това изстрелване като успешен тест на хиперзвукова ракета - вид оръжие, което според тях е било изпробвано за първи път през септември.

Представители на южнокорейските власти не коментираха какъв точно тип е ракетата. Експерти обаче предположиха, че Северна Корея може да е изпробвала отново предполагаемата си хиперзвукова ракета в отговор на омаловажаването на предишното й изпитание от страна на южнокорейските военни.

Самата Северна Корея засега не е коментирала теста.

Японското министерство на отбраната уточни, че ракетата е паднала извън нейната изключителна икономическа зона.

Властите в Токио проверяват безопасността на корабите и самолетите около Япония, но няма незабавни съобщения за проблеми или щети.

"Изключително жалко е, че Северна Корея продължи да изстрелва ракети толкова скоро след като Съветът за сигурност на ООН обсъди отговора си на предишното изстрелване от страна на Севера", каза днес японският премиер Фумио Кишида.

Вчера Съветът за сигурност проведе консултации при закрити врата относно изстрелването от миналата седмица, но не предприе никакви действия.

Преди началото на преговорите САЩ и пет техни съюзници публикуваха изявление, в което призоваха Северна Корея да се откаже от своите програми за ядрени оръжия и балистични ракети.

Индо-тихоокеанското командване на САЩ заяви, че изстрелването не представлява "непосредствена заплаха за американския персонал или територия, или за нашите съюзници", но подчерта дестабилизиращото въздействие на оръжейните програми на Северна Корея.

Преди шест дни Северна Корея изстреля балистична ракета, която падна в морето - тест, който впоследствие определи като успешно изпитание на хиперзвуково оръжие.

След този опит южнокорейското министерство на отбраната каза, че Северна Корея е преувеличила възможностите си и е изпробвала конвенционална балистична ракета, която Южна Корея е в състояние да прехване. То изрази съмнения, че Пхенян наистина разполага с технологиите, необходими за хиперзвуково оръжие.

Старши анализатор в южнокорейския институт "Седжонг" заяви, че севернокорейското ръководство е било разгневено от оценката на Южна Корея за изстрелването миналата седмица и може би е планирало поредица от тестове, за да направи заплахата от новото оръжие по-правдоподобна.

Хиперзвуковите оръжия, които летят със скорост над 5 Мах, т. е. със скорост, пет пъти по-висока от тази на звука, може да представляват решаващо предизвикателство за системите за противоракетна отбрана поради своята скорост и маневреност, отбелязва АП.

Според експерти на Северна Корея вероятно ще й бъдат необходими години, докато се сдобие с надеждна хиперзвукова система.

Администрацията на американския президент Джо Байдън, чиято политика отразява по-общото изместване на фокуса на Съединените щати от борбата с тероризма и страните, заплашващи световния мир, като Северна Корея и Иран, към противопоставянето на един почти равностоен противник в лицето на Китай, изрази готовност да възобнови преговорите със Северна Корея "навсякъде и по всяко време" без предварителни условия. Досега обаче Северна Корея отхвърля идеята за преговори без определен краен срок, като каза, че САЩ първо трябва да прекратят "враждебната си политика" - формулировка, с която Пхенян има предвид основно санкциите и съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея.

Въпреки затварянето на севернокорейските граници заради пандемията, което ограничава търговията и дипломацията, Пхенян е решен да се впусне в надпревара във въоръжаването срещу Сеул и да лиши Вашингтон от лукса да се съсредоточи върху Русия и Китай, каза професор в университет в Сеул.

Развиващият се ядрен арсенал на Северна Корея е в основата на управлението на Ким и явно той го смята за най-силната гаранция за своето оцеляване, отбелязва АП.

През 10-те години, откакто е на власт, севернокорейският лидер проведе голям брой изпитания на оръжия в стремеж да придобие способност да нанася ядрени удари по американския континент. През последните две години обаче икономиката на страната му се срина сериозно заради пандемията от новия коронавирус, санкциите, наложени заради ядрените й амбиции, и лошото управление на самото правителство.