Твърде млад. Твърде слаб. Твърде неопитен.

След като пое властта след внезапната смърт на баща си преди 10 години, Ким Чен Ун опроверга широко разпространените съмнения, които съпътстваха ранните му опити да продължи бруталната династична власт на семейството си над Северна Корея, пише днес Асошиейтед прес.

Ранните прогнози за регентство, колективно ръководство или военен преврат бяха смазани от около стотина екзекуции и чистки вклюващи членове на семейството и старата гвардия. Тази безмилостна консолидация на властта, заедно с монументален образ на новия лидер и внимателно дозирана телевизионна пропаганда, позволи на Ким да разясни, че неговата власт е абсолютна.

Но докато диктаторът на Северна Корея отбелязва десет години на власт този петък, той може да се окаже изправен пред най-трудния си момент досега, тъй като смазващите санкции, пандемията и нарастващите икономически проблеми го притискат. Ако Ким не успее да изпълни публичното си обещание какно да разработва ядрени оръжия, така и да спаси своята загиваща икономика, нещо, което много експерти смятат за невъзможно, това може да създаде проблеми за дългосрочното му управление.

Скромният икономически растеж, който той постигаше в продължение на няколко години чрез търговия и пазарно ориентирани реформи, беше последван от затягане на международните санкции от 2016 г., когато Ким ускори разработката на ядрени оръжия и ракети, насочени към Съединените щати и техните азиатски съюзници.

След като се наслади на светлините на прожекторите на срещите на върха с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 и 2019 г., Ким сега е заседнал у дома, борейки се с разпадащата се икономика, затруднена допълнително от затворените заради пандемията граници.

Преговорите с Вашингтон бяха в задънена улица повече от две години, след като той не успя да спечели крайно необходимото облекчаване на санкциите от Тръмп. Администрацията на президента Джо Байдън изглежда не бърза да сключи сделка, освен ако Ким не покаже желание да прекрати програмата си за ядрени оръжия – „скъпоценен меч“, който той вижда като най-голямата си гаранция за оцеляване.

Докато Ким все още твърдо държи властта, изглежда все по-малко вероятно той да постигне заявените си цели - едновременно да запази ядрените си оръжия и да донесе просперитет на бедното си население. Той изложи тази цел в първата си публична реч като лидер в началото на 2012 г., обещавайки, че севернокорейците „никога повече няма да затягат коланите си“.

Това как Ким ще се справи с икономиката през следващите години може да определи дългосрочната стабилност на неговото управление и вероятно бъдещето на династията му, казва пред АП Пак Уон Гон, професор по севернокорейски изследвания в университета Ewha Womans в Сеул.

„Програмата за ядрени оръжия, икономиката и стабилността на режима са взаимосвързани. Ако ядреният проблем не бъде разрешен, икономиката не се подобрява, това отваря възможност за вълнения и объркване в обществото на Северна Корея“, казва Пак.

Ким отчаяно се нуждае от премахването на санкциите, водени от САЩ, за да изгради своята икономика, която също страда от десетилетия лошо управление и агресивни военни разходи.

Но глобалната криза заради COVID-19 попречи на някои от основните икономически цели на Ким, като принуди страната да си наложи сама блокада, която осакати търговията й с Китай, единствения и важен съюзник и икономически „спасителен пояс“.

Южнокорейската разузнавателна агенция наскоро информира парламента, че годишната търговия на Северна Корея с Китай е намаляла с две трети до 185 милиона долара до септември 2021 г. Севернокорейските служители също са разтревожени от недостига на храна, покачващите се цени на стоките и липсата на лекарства и други основни доставки. Това е ускорило разпространението на болести като коремен тиф.

Преговорите със Съединените щати са в застой и пред неизвестно бъдеще. Администрацията на Байдън, чието изтегляне от Афганистан подчерта по-широко изместване на фокуса на САЩ от борбата с тероризма и така наречените престъпни държави като Северна Корея и Иран към конфронтацията с Китай, не е предложила много повече от преговори с отворен край.

Северът досега отхвърля тази перспектива, заявявайки, че Вашингтон първо трябва да се откаже от своята „враждебна политика“, термин, под който Пхенян разбира санкциите и военните учения на САЩ и Южна Корея.

„Северна Корея няма да предаде ядрените си оръжия, каквото и да става“, казва пред АП Андрей Ланков, професор в университета Кукмин в Сеул. „Единствената тема, по която желаят да говорят, не е мечтата за денуклеаризация, а по-скоро въпроси, свързани с контрола на въоръженията“.

Ким обаче може да се възползва от конфронтацията между Вашингтон и Пекин, която увеличава стратегическата стойност на Северна Корея за Китай, каза Ланков. Китай е готов да държи Северна Корея на повърхността като продължи да и дава храни, горива и друга помощ и така намалява натиска върху Ким да преговаря със Съединените щати.

„Вместо растеж, Северна Корея ще има стагнация, но не и остра криза“, каза Ланков. „За Ким Чен Ун и неговия елит това е приемлив компромис“.

Северна Корея предприема агресивни стъпки, за да възстанови по-голям държавен контрол върху икономиката на фона на затварянето на границата на страната от пандемия. Това отменя по-ранните реформи на Ким, които обхванаха частни инвестиции и позволиха повече автономия и пазарни стимули на държавните предприятия и фабрики за улесняване на вътрешното производство и търговия.

Има и признаци, че севернокорейският режим потиска използването на щатски долари и други чуждестранни валути на пазарите - очевидно отражение на страх от изчерпване на валутните резерви.

Възстановяването на централния контрол върху икономиката също може да бъде от решаващо значение за мобилизирането на държавни ресурси, така че Ким да може допълнително да разшири ядрената си програма, което иначе би била предизвикателство с влошаването на състоянието на икономиката.

Докато Ким спря опитите с ядрени устройства и с ракети с голям обсег за три години, той засили тестовете на оръжия с по-малък обсег, заплашващи съюзниците на САЩ Южна Корея и Япония.

„Ядрените бомби доведоха Ким до тази бъркотия, но той поддържа спорната политика на по-нататъшно форсиране на ядреното въоръжаване, за да се измъкне от нея“, каза Го Мьонг Хюн, старши анализатор в Асанския институт за политически изследвания в Сеул.

„Режимът на санкции, ръководен от САЩ, ще продължи да съществува и връщането към контролирана от държавата икономика никога не е било отговорът за Северна Корея в миналото и няма да бъде отговорът сега. В един момент Ким ще се изправи пред труден избор за това колко още ще може да устиска с ядреното си оръжие и това може да се случи сравнително скоро“, добави Го.