Северна Корея извърши нов опит с ракета, за която се предполага, че е балистична, предадоха световните медии, цитирани от БТА.

Според бреговата охрана на Япония предполагаемата балистична ракета е била изстреляна по посока на Японско море, където тя е й паднала. На японските риболовни кораби се препоръчва да бъдат особено внимателни и да не се доближават до отломките.

Южнокорейският генерален щаб на въоръжените сили също съобщи за изстрелването, но засега казва, че е бил изстрелян неидентифициран обект по посока на морето от източната част на Корейския полуостров.

Миналата година Северна Корея обяви успешен тест на нов тип балистична ракета, изстреляна от подводница, на крилата ракета с голям обсег и на хиперзвукова ракета.

Новият опит сега става в момент, в който Северна Корея все още не е отговорила на предложение на Вашингтон за среща на американски и севернокорейски представители с цел преговори.

На важно партийно заседание миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази готовност да засили боеспособността на страната си.

Премиерът на Япония Фумио Кишида определи като достоен за съжаление факта, че Северна Корея продължава да извършва ракетни изпитания, предаде ТАСС.

Кишида добави, че Япония продължава да анализира информацията за ракетното изпитание на Северна Корея и сега не може да предостави точни данни за мястото на падането на ракетата, нито за височината на полета и други детайли.