Обектът, изстрелян вчера от Северна Корея, е новоразработена хиперзвукова ракета, съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Успехът на това изпитание е от огромно стратегическо значение в момент, когато Пхенян се стреми да "умножи хилядократно" отбранителната си способност, посочи КЦТА, цитирана от Франс прес.

Хиперзвуковите ракети са много по-бързи от балистичните или традиционните крилати ракети. Те много по-трудно се засичат и прехващат от системите за противоракетна отбрана, за които САЩ харчат милиарди долари, отбелязва АФП.

Изпитанието, извършено от полигон в северната част на страната, потвърди навигационния контрол и стабилността на ракетата в активния участък, както и маневреността на системата й за управление, се казва в съобщението на КЦТА. Ракетата „Хвасон-8“ се представи съгласно техническите си характеристики, допълва севернокорейската агенция. От съобщението става ясно, че лидерът на страната Ким Чен Ун не е присъствал на изстрелването.

Южнокорейските военни съобщиха за изстрелването малко след регистрирането му вчера сутринта. За разлика от друг път обаче, не огласиха официално максималната височина, достигната от ракетата, нито изминатото от нея разстояние.

Според южнокорейски медии изстреляният обект е имал различни характеристики от изпитваните преди. Южнокорейският президент Мун Дже Ин поиска щателен анализ на събитието.

Изпитанието бе извършено на фона на призиви на Пхенян към САЩ и Южна Корея да се откажат от „двойните стандарти“ към оръжейните програми, за да се възобновят дипломатическите разговори.

На 15 септември и Северна, и Южна Корея извършиха изпитания на балистични ракети - поредна проява на оръжейна надпревара, в която двете страни разработват все по-усъвършенствани оръжия на фона на безплодни усилия за връщане към преговорите и снижаване на напрежението, отбелязва Ройтерс.

Вчера севернокорейското Върховно народно събрание (парламентът) имаше заседание за обсъждане на националната икономическа политика, образованието на младежите и други въпроси, съобщиха държавни медии.

Парламентът се събира рядко и обикновено го прави, за да одобри решения по въпроси като правителствените структури и бюджетите, предлагани от Корейската трудова партия, която има почти пълно мнозинство в него.

БТА