6300, 6700, 5500 нови случая - вълната от COVID-19, която се надявахме, че спада, се надига отново. Актуалният вариант Омикрон вече е в страната - според специалистите всъщност от 3 седмици - и прогнозите са песимистични.

А позицията на здравните власти е пасивна - чакаме и следим какво става.

"Дано да са готови да приложат драстични мерки. Трябва да се подготвят, да не чакат, да не мислят, че така може да им се размине. Трябва да се наблюдава как е протичането при хората, които са имунокомпрометирани", подчертава проф. Огнян Кунчев в първия епизод на Z-Каст за 2022 г.

Проф. Кунчев е един от математиците, които разработват и прилагат детайлни прогнозни модели за развитието на пандемията. В последната година тези модели предвиждаха ефективно ръста на заболели и ефекта от едни и други мерки. А сега се нуждаем от по-строги, смята той, защото ни очаква нещо невиждано досега в пандемията - и то идва от скритите заразени.

Много хора просто не се тестват - в пъти повече от тези, които си правят PCR и влизат в статистиката.

"На 19 януари ще имаме 20 000 души симптомно заразени. Това означава, че трябва да го умножите по 5 и да получите около 100 000 души наистина заразени. Между 13 и 19 февруари ще имаме 100 000 души със симптоми. Като умножите по 5, това са 500 000 души, които ще има заразени тогава. Светкавично се развива навсякъде", подчертава проф. Кунчев.

Реалните жертви на пандемията - не пряко от COVID - също са много повече, над 56 хил. души, отбелязва той.

Още за новата вълна, какъв процент от новите случаи са Омикрон, и какви мерки ще са нужни, за да спрем този огромен ръст на заразени - въпреки по-лекото протичане на новия вариант - чуйте в поредния, 63-ти епизод на Z-Каст:

 

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.