България вече (отново) е в тъмночервената зона. Това показва средната заболеваемост за страната на 14-дневна база на 100 хил. души - 547,89 към 7 януари, според данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Ръстът за един ден е с 51 на сто.

Най-висока е заболеваемостта в София-град - 886,95 на 100 хил. Следват Благоевград - 736,21 на 100 хил., Перник - 706,66 на 100 хил. , Варна - 703,86 на 100 хил., Бургас - 701,40 на 100 хил.

Математик: Пикът ще бъде на 19 февруари

"Според математическите модели, които показват какво би се случило, на 19 януари бихме имали 20 000 заразени с COVID-19. Пикът ще бъде на 19 февруари. Моделът, който показва каква би могла да бъде ситуацията тогава, сочи над 100 000 случая на ден. След 19 февруари кривата слиза надолу".

Такава прогноза направи по Нова тв математикът проф. Огнян Кунчев.

„Няма обаче да достигнем тези числа, защото очаквам около 25 януари да се въведат много строги мерки”, уточни той.

Кунчев е категоричен, че у нас има и скрита заболеваемост.

„В момента от около 9000 места за COVID болни в болниците са запълнени около 6000”, отбеляза математикът.

Той даде пример и за бързото разпространение на варианта Омикрон.

„На 27 ноември в Осло на коледно парти се събират 111 души. Те са били предварително тествани и е станало ясно, че не са заразени и са ваксинирани. След това обаче се установява, че 80 души са с Омикрон. В едно затворено помещение аерозолите хвърчат и заразяват хора”, посочи Кунчев.

Омикрон е възможно да не протича еднакво леко навсякъде

Това подчерта в по NOVA NEWS проф. Николай Младенов, директор на Клиника по анестезиология и реанимация в  УМБАЛ "Токуда"

"Възможно е Омикрон да не протича еднакво леко навсякъде. Специалисти от Южна Африка информираха, че Омикорон протича по-леко, но трябва да се има предвид, че населението там е младо и с друга характеристика, а не е така в Европа, поради което не може да се говори с убедителност, че лекото протичане е валидно навсякъде", каза той.

"Ние сме население с друга специфика, застаряващо със сърдечни и редица други заболявания, така че е възможно Омикрон да не протича при нас както в РЮА. Накъде ще тръгне този вариант не може още да се каже", добави професорът.

Относно ситуацията в болниците лекарят заяви, че сме в непрекъснат дефицит и към днешна дата.

"Работим с едни и същи легла с един и същ персонал, това е духовно унищожение на лекарите, както и физическо, защото има свръхнатоварване. Интезивистите са много малко и това е от години, аз от 4-5 години се обръщам към всички здравни министри за промени в интензивната медицина, но това не се случва", каза още той. 

Проф. Младенов подчерта, че интензивното лечение е най-скъпо като изграждане и експлоатация.

"Всичко трябва да бъде окомплектовано и да влезе в действие от обучен персонал, който у нас липсва, защото излиза навън. След време може да се наложи да събираме лекари от други държави", прогнозира той.

"В България не се разви добре настаняване на пациентите, от две години работим с един терапевтичен подход срещу вируса, лечението не е мръднало при нас",  добави медика.

Трябва да почиваме не на общи приказки, а на създаденото от науката, то плод на свръхчовешки интелектуални усилия, категоричен е проф. Николай Младенов.

За него е самонадеяно е да се каже, че познаваме коронавируса, защото и най-специализираните лаборатории в САЩ още го проучват.