Новак Джокович започна да получава подкрепа от тенисистите в тура на ATP, след като не беше допуснат в Австралия за участие в първия за годината турнир от Големия шлем.

Сърбинът е задържан в хотел в предградие на Мелбърн, на практика общежитие за бежанци и карантинирани заради COVID-19, до понеделник, когато ще научи дали жалбата му е уважена или ще бъде депортиран окончателно.

Ник Кириос, който през годините е критикувал много остро носителя на 20 "мейджър" титли, се застъпи за съперника си.

"Вижте, аз определено вярвам в мерките, написа австралиецът в туитър. - Ваксиниран съм заради другите хора и най-вече заради здравословното състояние на майка ми. Но начинът, по който третираме Новак, е лош, много лош. Харесвам онези мемета и заглавия, той е нашият велик шампион, но в крайна сметка е човек. Трябва да сме по-добри."

Кириос наричаше Джокович как ли не и казваше, че извън корта не го уважава, като демонстрираше това и в мачовете помежду им.

Включително и през 2020 г., когато сърбинът организира турнирите от веригата "Адрия къп", на които не се спазваха мерки, а сред заразените бе самият Ноле, съпругата и треньорът му, а също така Григор Димитров, Борна Чорич и т. н. Тогава Ник засипа с критики лидера на мъжкия тенис.

Моментът, в който Джокович опитва да мине през граничния контрол в Мелбърн.

 

Американската звезда Джон Иснър заяви, че "няма оправдание" за това, което се случва с Джокович в момента. 

"Това, през което минава сега Новак, не е редно, написа той в туитър с хаштаг #IStandWithNovak. - Той спазваше правилата и бе получил разрешение да влезе в Австралия. И сега е задържан против волята си. Това е истински срам."

Канадецът Вашек Поспишил, с когото Джокович създаде новата Асоциация на професионалните тенисисти (PTPA), заяви, че ще има реакция от страна на организацията. Той приканил своя приятел да опише подробно всичко по случая.

"Това определено не е добра реклама за тениса", рече хърватинът Марин Чилич.

Съпругата на Новак - Йелена, реагира за първи път след избухването на скандала. Тя не участваше в пресконференцията на семейството на половинката си в Белград, нито в протеста за него. 

Йелена честити Коледа за празнуващите по стария календар и благодари за подкрепата.

"Всички ние ще излезем по-силни от това преживяване", написа тя в инстаграм, призовавайки за "любов и прошка", неща, "които никога не могат да бъдат грешка, а огромна сила".

Световните агенции съобщават, че сръбското външно министерство е внесло протестна нота в мисията на Австралия и е предприело и други действия. Австралийският посланик Дениъл Емери е бил привикан за обяснение.

В официална позиция на външното министерство се посочва, Джокович е "станал жертва на политически игри срещу волята си и подведен да пътува до Австралия, за да бъде унижаван".

А на Зеления континент се вихрят политически скандали. Федералното правителство обвинява това на щата Виктория, както и местната федерация (Тенис Австралия) за кашата с Джокович. От другата страна се оправдават. Опозицията настоява за оставки.

Бе обявено, че ще бъдат разгледани визите и "медицинските изключения" на няколко души, които са допуснати до Сидни и Мелбърн без да са ваксинирани. Според "Фокс нюз Австралия" са били издадени пет такива изключения (от 26 молби), като сред тях имало и хора, които са от щабовете на състезателите. В тази петорка бил и Ноле.

Искането на адвокатите на Джокович за преместването му в нает апартамент е отхвърлено и той остава в хотела общежитие за празника. Продължават протестите в подкрепа на сърбина пред хотела. А покрай тях и на затворените бежанци и карантинираните там.

Борис Бекер: Ще го посъветвам да се ваксинира

„Смятам, че той прави голяма грешка, като не се ваксинира“, заяви бившият треньор на Джокович и тенис легенда Борис Бекер.

54-годишният германец критикува поведението на Джокович в Австралия:

„Това е грешка, която застрашава цялата му кариера и ще провали целта му да бъде признат за най-добрия тенисист в историята“.

Той бе треньор на Джокович между 2013 и 2016 г. Борис Бекер каза, че независимо от факта, че двамата вече не работят заедно той чувства Новак "като семейство".

„Още не съм успял да говоря с него, но веднага ще го посъветвам най-настоятелно да се ваксинира. Не знам обаче дали ще ме послуша“, добавя Бекер.

Той подчерта, че правилата трябва да се спазват - както в спорта, така и извън него.

Григор Димитров с втори пореден обрат, отрази два мачбола

Григор Димитров е полуфиналист на турнира от ATP 250 в Мелбърн след втори пореден обрат. Българинът надви Ботик ван де Зандсхулп с 6:7(5), 6:0, 7:5.

В първия сет двамата размениха пробиви за 2:3 и 3:3, след което се стигна до тайбрек, спечелен от нидерландеца.

Григор даде отговор във втория сет, в който завъртя "геврек" на опонента си. 

В третия обаче видя как бе пробит за 2:4, като изоставането му стигна до 2:5. Хасковлията първо намали. Съперникът имаше и два мачбола, Димитров ги отрази на неговия сервис, а след това и върна брейка - 4:5. Последва изравняване. 

Серията на Григор продължи в маратонски гейм, продължил невероятните 20 минути! Когато Димитров сервираше за мача, Ван де Зандсхулп на свой ред прояви непримиримост и стигна до две точки за пробив. Първата ни ракета ги отрази и успя да затвори двубоя.

Бившият №3 в света ще спори със 112-ия Максим Креси за място на финала.