"Наричат ни Третия свят. Не, ние сме либертарианският свят, мнозинството, ние сме не по-малко ценни от тях. Новак вече 20 години показва, че е част от този либертариански свят. Исус беше разпнат на кръста, но той възкръсна и все още е жив сред нас. Сега се опитват да разпнат Новак по същия начин.

Да направят това с Новак - най-добрия човек и спортист в света. Срам! Но той ще издържи, както и ние. Ние сме горд сръбски народ, чиято гордост е нашият Новак. Не само наш, но и на целия либертариански свят. Той няма да бъде унижен на колене, той ще се бие... Защото е балканец. Ние сме горди балканци."

Това заяви Сърджан Джокович, бащата на Новак Джокович, на когото бе отказано влизане в Австралия за първия за годината турнир от Големия шлем. Визата му бе анулирана, а той се намира в бежански и изолационен хотел в Мелбърн, докато чака окончателно решение, след като адвокатите му обжалваха в съда.

Протест в подкрепа на Ноле в Белград.

 

Световният №1 отказа да се ваксинира срещу COVID-19, а това е задължително за всички участници в надпреварата. Той заяви, че си е издействал "медицинско изключение", получено от две комисии на щата Виктория. Оказа се обаче, че има проблем с въпросния документ, а и с входната виза.

Още снощи Сърджан Джокович, заработил си име в последните години с остри критики към Григор Димитров, Роджър Федерер и т.н., нарече сина си "новия Спартак" и "новия лидер на свободния свят".

Днес той даде брифинг в семейния ресторант в Белград. Присъстваха майката на звездата, неговият брат, приятели и т.н. Всички те участваха в протест в центъра на сръбската столица, на който Джокович-старши говори по мегафон и повтори някои от силните думи, изречени пред медиите.

“Бих искал да кажа нещо за този ужас. Те държат Новак в плен - като затворник, започна Сърджан Джокович. - Сърбия е Новак и Новак е Сърбия. Те мачкат Сърбия и Новак. Този човек Скот Морисън (премиерът на Австралия, бел. ред.) и хора като него се осмелиха да нападнат Новак и да го изгонят, а той дори не влезе в тяхната страна. Всички те искаха да го унижат, да го поставят на колене, така започна изложението.

- И не само него, но и цяла Сърбия. Ние сме горд народ, който никога не е нападал никого, само се защитаваме. Ние се гордеем с нашия Новак, той е светлината в края на тунела. Това, което става, е политическа пропаганда. Те опитват да го използват за това. Нямам думи да опиша ставащото с Новак в Австралия.” 

Майката на Джокович, неговият брат и бащата Сърджан.

 

Той не даде конкретен отговор как и на какво основание синът му е получил медицинското. Само повтори няколко пъти, че е изпълнил всички изисквания, имал е всички необходими документи.

“Той изпълни всичко необходимо, за да влезе в страната и да спечели турнира им отново. И би го спечелил, защото той е Новак, най-добрият тенисист и спортист в света. Но тези няколкостотин милиона експерти от западния свят, които си мислят, че светът е техен, не могат да кажат това, нямат смелост. Имаше още 26 тенисисти за този документ.

Не им направиха проблем, само на Новак. Можеха да кажат - не идвай. Вместо това го хвърлиха в затвора. Той не е в ареста, а в затвора. Взеха му всичко освен телефона, багажът му не е с него, не може да се изпере и преоблече. Той е пленник на тези копелета, срам за тях! Трябва да се вдигне целият свят, това е битка на целия свят. Това е борба на седем милиарда души за свобода на словото и човешка свобода. Новак не е нарушил никакъв закон. Новак, всички сме с теб! Свобода, Новак!”, пламенно продължи Сърджан Джокович.

Тук се намеси братът Джордже Джокович, който показа текстово съобщение от Новак:

“Господ вижда всичко. Моята благословия е духовна, а тяхната - материална.“

След това Джордже разказа събитията при кацането на брат му в Мелбърн с полет от Дубай:

"Когато той пристигна, последва най-голямото дипломатическо нарушение в историята. Бил е задържан и разпитван от граничните митничари. През първите 45 минути той имаше връзка с нас, но след това телефонът му е бил взет и нямахме връзка с него. Впоследствие телефонът му е върнат и той е бил отведен в друга изолационна стая, която е арест.

След това минава през металотърсач, където му конфискуват цялото имущество заедно с куфара. Пращат го в хотел за мигранти, в мръсна стая и без вещи и му казват, че ще си ги получи при завръщането си в Европа. Последната новина е, че съдът е наредил на властите да не го депортират до понеделник сутринта. Надяваме се, че съдът е независим и че ще вземе справедливо решение след обжалването. Чакаме информация, благодарим на президента, на премиера и на всички, които помагат. Новак се бори за всички по света, които имат етично и морално поведение. Той ще победи и тази победа ще е на целия свят."

Стана ясно, че адвокатите на Джокович са поискали да бъде преместен от хотел "Парк" в апартамент, който е готов да наеме в Мелбърн. Британски медии правят репортажи за хотела, описвайки условията като мизерни, с много лоша храна, насекоми и т.н.

Освен за хора, чийто бежански статут се изяснява от властите, мястото се използва и за карантина на чужденци, които дават положителни проби за COVID-19 на летището.