Новак Джокович ще остане в Мелбърн поне до понеделник (неделя около полунощ наше време), докато тече разглеждането на жалбата му срещу отказа за влизане на територията на Австралия, предават световните агенции.

Световният №1 в мъжкия тенис е затворен в хотел "Парк", който се използва за настаняване на кандидати за бежански статут, политическо убежище, задържани и т.н.

Джокович обяви в началото на седмицата, че ще пътува за "Долната земя", след като е получил "медицинско изключение" заради това, че отказва да се ваксинира, а властите в страната спуснаха това като изискване за всички участници в започващото на 17 януари Открито първенство на Австралия.

Обяснението на правителството е, че има нередности с визата му и с въпросния документ, поради което трябваше да бъде депортиран, но адвокатите му обжалваха.

Край хотел "Парк", който се намира в предградието "Карлтън" в близост до Университета на Мелбърн и Кралската женска болница, се струпаха сърби със знамена. Както и протестиращи срещу COVID мерките.

"По някакъв начин ми е мъчно за него - коментира пред журналисти Рафаел Надал, който се готви в Австралия. - От друга страна обаче той бе наясно какви са условията и бе взел своето решение. Всеки е свободен да прави каквото поиска, но и трябва да носи последствията от това. Ясно и просто е - ако си ваксиниран, няма никакъв проблем да играеш тук. Той избра друг път. Не искам да коментирам повече, защото нямам нужната информация. Но светът страда от това, че правилата не се спазват. Разбира се, че не ми харесва случващото се, не е добре за никого.

Нормално е хората в Австралия да са гневни, защото те преживяха тежки локдауни, не можеха да се прибират у дома и да се виждат с близките си. Лично аз вярвам на медицинските специалисти, щом те казват, че трябва да се ваксинираме, значи трябва. Това е моята гледна точка."

Какво казват властите в Австралия?

Първоначалната информация от миналата нощ беше, че Новак Джокович е опитал да влезе с невалидна в неговия случай виза. Той си е извадил обичайната за временен престой, но фактът, че е кандидатствал за "медицинско изключение" и получил такова, означавал, че е трябвало да премине на друг визов режим.

Докато течеше проверката, Ноле и екипът му стояха около 10 часа на летището, но не заедно, тенисистът бе изолиран, а за часове бе отнет и телефонът му. След обжалването бе настанен в хотел "Парк".

Официално стана ясно, че е имало комуникация между граничните служби, правителството на щата Виктория и федералното правителство. Местната власт заяви, че не може да бъде страна по случая, тъй като за визовия режим и антиковид мерките е отговорна централната власт. В същото време "медицинското изключение", което още е забулено в мистерия (на каква база е издадено на спортиста), е одобрено от две независими комисии, в които членуват медицински експерти. Те са разгледали документите на тенисистите (общо 26 за "Аустрелиън оупън") анонимно. 

Джокович не е получавал специално отношение, заявиха от правителството на Виктория. Единствено той, ако реши, може да даде подробности на какво основание се е сдобил с изключението.

"Законът е ясен - трябва да имаш медицинско изключение, коментира на пресконференция австралийският премиер Скот Морисън. - Той не е представил валидно такова. Обадихме се на границата, това е причината за мярката."

Последното още повече засилва въпросите около статута на Новак и въпросното "медицинско изключение". От думите на Морисън излиза, че проблемът не е бил с визата.

"Визата на г-н Джокович беше анулирана. Правилата са, за да се спазват, особено когато става въпрос за нашите граници. Никой не е над тези правила. Спазвайки тези строги мерки, Австралия е с едно от най-ниските нива на смъртност от COVID-19 в света. Ще продължим да бъдем бдителни", заяви Морисън в туитър по-късно.

От вторник, когато Джокович обяви, че ще пътува за Австралия, в страната настана истинска буря от недоволство от местните, които продължават да са подложени на строги мерки, не могат да пътуват свободно, някои имат затруднения в работата си и т.н.

Факт е, че в последните дни властите на Зеления континент влязоха в много противоречия. Според Пол Макнами, бившия директор на първия за годината турнир от Големия шлем, познат в България и покрай ръководни позиции на "София оупън", в странните събития и явния завой на местната власт "мирише на политика".

За какво се дава "медицинско изключение" за неваксиниране срещу COVID-19?

Условията са официално обявени от Австралийското здравно министерство:

- кардиологично заболяване, получено в последните три месеца;

- даден пациент е претърпял тежка операция и е на специално лечение с медикаменти и т.н.;

- прекаран в последните 6 месеца COVID-19;

- тежка реакция, получена от ваксиниране срещу коронавируса;

- ако ваксината представлява риск за здравето на даден човек и (или) близките му;

- ако ваксината причинява ментални и психически проблеми.

Ясно е, че Джокович не е сърдечно болен, не е прекарвал тежки заболявания, операции, не е на химиотерапия (например), няма ментални проблеми и т.н.

Медии в цял свят спекулират, че може да е прекарал COVID в последните шест месеца и това да е основанието за изключението. Ако това е факт, означава, че може да се е случило след края на сезона в средата на ноември, тъй като Джокович почти не бе спирал да участва в турнири през цялата 2021 г., освен това щеше да излезе наяве.

Според местни и международни медии обаче, не това е била причината да получи въпросното медицинско. Което засега е спекулация, официална информация липсва. Ноле по обясними причини не е правил изявления.

Жокера изкара COVID-19 в късната пролет на 2020 г. - покрай прословутата верига "Адрия къп", когато бе остро критикуван, че на турнирите му не се спазват мерки. Тогава се заразиха още съпругата му, треньорът Горан Иванишевич, а също така други близки и хора от щаба. И Григор Димитров, участник в Белград и Загреб. Известен факт е, че баща му Сърджан, който снощи обяви сина си за "новия Спартак" и "новия лидер на свободния свят", обвини за заразяването именно българина - бил донесъл заразата от родината си.