Световният номер 1 в тениса Новак Джокович получи отказ да влезе в Австралия и ще бъде депортиран, съобщават агенциите. Сърбинът престоя над 10 часа на летището в Мелбърн преди да научи, че му е отказан достъп заради казус с визата.

Той е актуалният шампион на "Аустрелиън оупън", който започва на 17 януари. Ноле има 20 титли от Големия шлем, с колкото са и неговите съперници Рафаел Надал и Роджър Федерер.

От щаба на Джокович обявиха, че адвокатите му ще обжалват.

Във вторник Новак съобщи в социалните мрежи, че ще защитава титлата си в Мелбърн, тъй като е получил т.нар. "медицинско изключение" от задължителната за Зеления континент ваксинация срещу COVID-19. Жокера е прочут противник на имунизацията срещу коронавируса, още повече когато е без алтернатива.

Остана загадка на какво основание е получил изключението, като местните власти отказаха да съобщят подробности. Само обявиха, че шампионът не е получавал "специално отношение". Единствено той е човекът, който може да даде подробности, посочиха още. Две медицински комисии са разглеждали документите - една след друга, при това анонимно, за да не се влияят от имена и да не се навлиза в личното пространство на тенисистите.

В сряда Джокович и екипът му, начело на който е Горан Иванишевич, кацнаха в Мелбърн. На летището се оказва, че визата на лидера на мъжкия тенис е извадена по нормалния ред, както винаги досега, без обаче да включва "медицинското изключение". Поне това твърдят местни медии, позовавайки се на граничните служби. Разследвани са и визата, и въпросният документ.

Новак Джокович на тръгване за Австралия от Дубай. Снимка личен архив

 

През това време Новак прекарва часове наред без телефона си и абсолютно сам в помощение, където е бил пазен от охранител. Щабът му е бил на друго място. След три часа телефонът му е бил върнат, твърди баща му.

В официалното съобщение на граничните служби се казва, че Джокович "не е успял да покрие изискванията за получаване на разрешение за влизане в Австралия и визата му е била анулирана".

Нататък се добавя, че при тези обстоятелства Новак Джокович ще бъде депортиран.

Напълно обяснимо случаят предизвика полемики, спорове и навлезе в политическата сфера. Новината, че на тенисиста е дадено разрешение да играе в "Долната земя", доведе до недоволство в страната, която има слава с най-строгите мерки срещу COVID-19. Дори колеги и съперници на Джокович, като например Джейми Мъри (братът на Анди Мъри) и Алекс де Минор, намекнаха, че не са доволни от решението Ноле да получи "медицинско изключение".

Австралийците реагираха изключително остро, тъй като от началото на пандемията са принудени да спазват крути мерки. В социалите мрежи се заговори за бойкот на "Аустрелиън оупън" със съответния хаштаг. Опозиционери на федералното правителство и на това в щата Виктория определиха изключението като "срамно", "позорно" и "обидно за австралийския народ, понесъл жесток удар в гърба".

Александър Вучич: Това е тормоз

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че срещу неговия сънародник се упражнява "тормоз". Вучич се обадил на Джокович, още докато тенисистът е чакал да научи съдбата си, и го уверил, че "цяла Сърбия е зад него". Той добавил, че сръбските власти правели "всичко възможно тормозът да бъде прекратен незабавно".

Сръбски фен така и не дочака Ноле на летището в Мелбърн.

 

Изказвания направи и бащата на Джокович - Сърджан, известен с "голямата си уста". Той определи сина си като "новия Спартак" и като "лидер на свободния свят".

"Новак е в стая, в която никой не може да влиза, коментира той за В92 още в часовете, в които не се знаеше какво ще стане. - Нямам идея какво се случва там, държат сина ми като затворник вече от часове. Това не е просто битка за свободния свят, тя не е само на Новак. Това е битка на целия свят. Ако не го пуснат до половин час, ще излезем на улиците. Това е битката на всеки един от нас."

Местните власти влязоха в обяснителен режим

Сагата с Джокович се превърна в тема №1 в Австралия (а вече и не само там). Заради океана от недоволство държавниците влязоха в обяснителен режим за статута на шампиона.

Стана ясно, че граничните власти са се обърнали към щата Виктория с въпроса дали тенисистът да бъде допуснат в страната. От там обаче отвърнали, че що се касае до визов режим, казусът касае федералното правителство. Така в Мелбърн, поне официално, се дистанцираха и прехвърлиха топката. Което, според анализатори в Австралия, може би в крайна сметка е наклонило везните сърбинът да бъде отпратен, тъй като мерките се спускат "от най-високо".

Премиерът Скот Морисън още във вторник заяви в прав текст на брифинг, че "Джокович може да бъде качен на първия самолет обратно", ако не покаже основания за медицинското си изключение. Както и редовна виза.

Последва и изявлание от министърката на спорта и туризма на щата Виктория Джаала Пълфорд. Тя първо потвърди информацията, че местният кабинет е бил попитан дали ще подкрепи издаването на виза на Джокович. Отговорът бил, че не може да го направи, тъй като няма такива правомоция, освен това казусът зависел от федералното правителство и медицинските власти в условията на пандемия.

Тя отхвърли твърденията, че управляващите в Австралия в крайна сметка са направили компромис пред световния №1, тъй като турнирът би понесъл пореден удар, ако и той не участва, още повече е шампион. В Мелбърн няма да играят Серина Уилямс, Роджър Федерер, Доминик Тийм, че и местният ексцентрик Ник Кириос.

Пълфорд внесе яснота около това как е взето решението за медицинското изключение и че двата комисии били напълно независими.

Босът на местата тенис федерация (Тенис Австралия) Крейг Тайли пък каза, че са подадени 26 молби за "изключения", но "само няколко" са получили одобрение. Той не конкретизира кои други, освен Джокович, са се сдобили с разрешение да стъпят в Мелбърн, без да са ваксинирани.