"Да стигнем заедно до брега, никоя криза не е вечна", написа днес новата ни здравна министърка. Как да стигнем дотам? Без да правим нищо за мерките в страната, реши вчера Министерство на здравеопазването.

А на другата сутрин се събудихме с 6252 нови случая, които според всички специалисти ще растат експлозивно в следващите седмици. Причината е ясна - вариантът Омикрон, който и у нас се потвърждава като значително по-инфекциозен от Делта.

Точно 3 седмици, след като встъпи в длъжност, министърката, която се надявахме да вземе адекватни мерки, а не да кара на автопилот подобно на предшественика си - служебния министър Стойчо Кацаров - решава да... кара на автопилот.

Законодателната власт пък е парализирана дори по най-дребния, но символичен COVID въпрос - да се искат ли зелени сертификати в парламента. Днес те отложиха за пореден път предложение по въпроса, което дори предвижда тестовете за тези, които не се ваксинират, но имат работа в парламента, да се поемат от данъкоплатеца. Съдбата на това решение все още е неизвестна, но по всичко личи, че то ще е първото, което ще разцепи при гласуване новата коалиция.

Традиционно на новата власт се дава някакъв срок, в който "да се покаже" - 100 дни, в които не сме толкова остри за грешките и даваме време на управляващите да свикнат с новото предизвикателство.

Това обаче не може да важи за COVID-19 и кризата с пандемията. Именно криза - и продължаващо извънредно положение. Не става, скъпо правителство.

Идвате на власт в кризисен момент и първата ви задача, преди съдебната реформа, преди свалянето на Гешев, преди чистката на герберски назначения, трябва да бъде пандемията и последиците от нея. И нямате 100 дни толеранс, защото тя се случва сега.

Омикрон е по-малко смъртоносен, и се кара по-леко - това сочат предварителните данни, и те се потвърждават в голяма степен. Омикрон обаче е много по-заразен - между два и три пъти повече от Делта. И макар за мнозинството българи ваксинологията и вирусологията да се оказаха тежко предизвикателство, простата аритметика сочи, че дори Омикрон да е два пъти по-лек (не знаем със сигурност), при два до три пъти повече инфекциозност резултатите за болниците ни ще са същите.

Винаги следва въпросът - ами какво да направят? Локдаун в момента, с тежкото състояние на бизнеса и резкия скок на цените, би могъл наистина да срине икономиката. За задължителната ваксинация е ясно, че нямат топки - въпреки факта, че съседна Гърция, не толкова съседна Германия и страни по цял свят възприеха подобна мярка, макар да имат много по-голям процент ваксинирани.

На Кирил Петков му трябва по-семпло решение - такова, което няма да отблъсне партньорите от ИТН и БСП, и което няма да накара бизнеса да иска главата му на тепсия. 75-те лева на калпак за пенсионерите ще свършат работа за няколко процента от тях, но не повече - и дори отблъскват още по-силно някои.

Отговора управляващите всъщност вече го имат. Асен Василев сигурно повтори 100 пъти своя подход за данъците - те няма да се намаляват или увеличават, но ще се събират по-ефективно.

В края на ноември установихме след допитване до МЗ, че в рамките на месец октомври от над 13 хил. проверки за спазване на противоепидемичните мерки, са наложени 3767 предписания, и глоби за... 27 700 лв. Всички знаем, че мерките не се спазват - достатъчно е човек да се поразходи по магазините или да се качи в градския транспорт.

Няма да налагате нови мерки - добре - но имате всички инструменти на разположение, с които да наложите спазването им. А те работят - когато се спазват, знаем това от целия останал свят.

А когато стигнем до 10 000 новозаразени на ден, може да си поговорим пак и за задължителна ваксинация....