На фона на резкия скок на заразените с COVID-19 за изминалото денонощие (над 6000 души), парламентът и днес отказа да се занимае с темата зелен сертификат за достъп до сградите на Народното събрание (НС). Това се случва от ден първи на новоизбраните депутати, преди месец, като днес формалната причина бе, че проектът на решение, внесен от депутата от "Демократична България" Александър Симидчиев, трябва да мине първо през разглеждане в постоянните комисии.

Самите комисии към НС бяха конституирани непосредствено преди коледните и новогодишни празници, след които парламентът излезе в кратка почивка, но за да започнат те работа по същество, трябва да приемат първо вътрешни правила за работата си.

Комисията по здравеопазването, по план, ще се събере на първо заседание утре, а в дневния й ред е записано приемане на правила за работата и изслушване на ресорния министър проф. Асена Сербезова по актуални въпроси, както и представяне на екипа й в министерството.

Според проекта на решение достъпът до сградите на Народното събрание, в т.ч. в Партийния дом, ще става или със зелен сертификат, или с отрицателен тест - условие, на което трябва да отговарят и редица граждани, за да отидат на работа. 

Бързите антигенни тестове са безплатни, както за народните представители, така и за техните сътрудници, за администрацията, за представителите на медиите, е описал още д-р Симидчиев. Разходите се покриват от бюджета на НС, а при струпване на входа на пункта за тестване, депутатите минават с предимство.

"Сградата на Народното събрание (на едноименния площад) е с площ 300 кв. м и ежедневно се посещава от над 400 човека, като в едно помещение се събират не по-малко от 200 човека по едно и също време. Тези условия определят повишен епидемичен риск, поради което се налага опазване на общественото здраве посредством предлаганите мерки", мотивират се от парламентарната група на ДБ.

Темата раздели коалиционните партньори още, когато бе поставена за първи път. Срещу зеленият сертификат, редом до опозиционната "Възраждане", се подредиха от "Има такъв народ" и БСП. "За" са ДБ и ГЕРБ, както и мандатоносителят "Продължаваме промяната". Противниците на мярката изтъкват, че сертификатът трябва да отпадне изцяло като изискване за българските граждани, защото бил дискриминационен и противоконституционен.