12 975 проверки за спазване на противоепидемичните мерки са направени в четири седмици на октомври, които са довели до 3756 предписания. Това сочат данните на Министерство на здравеопазванията и регионалните здравни инспекции.

Същевременно, по информация на МЗ, за целият октомври са съставени актове за едва 23 800 лв. на юридически лица и 3900 лв на физически лица.

Какво представляват тези данни и къде ги откриваме?

Официалната статистика за проверките за спазване на противоепидемичните мерки се публикува на седмична база на сайта на Министерство на здравеопазването. Тя идва от регионалните здравни инспекции във всички 28 области на държавата и е изключително хаотична.

РЗИ-тата в големите градове, например, са по-прецизни, и съобщават колко и какъв тип обекти са проверени - заведения за обществено хранене, търговски обекти, нощни заведения и обекти с обществено предназначение. В по-малките градове обаче се съобщава само бройката на проверените обекти и бройката на предписанията.

За целите на тази проверка изпратихме няколко въпроса на здравното министерство - колко са извършените проверки, колко са предписанията, колко са наложените глоби на юридически и физически лица. 

Не получихме никаква събрана информация, която министерството би трябвало да има за анализ и оценка на работата на РЗИ-тата. Вместо това бяха изсипани линкове към седмичните съобщения от сайта на министерството. За целите на тази статистика събрахме и агрегирахме данните от 4 седмици на месец октомври - от 4-ти до 31-ви - в удобни за разглеждане таблици.

От МЗ също така не отговориха колко са като брой наложените глоби на физически и юридически лица. Според Закона за извънредното положение, глобата за нарушаване на противоепидемичните мерки за физическо лице е 5000 лв., а за юридическо - 15 000 лв. Не "до 5000 лв." - глобата е фиксирана на точната цифра, т.е. не би трябвало да има наложени глоби под тази стойност.

Вместо това получихме общата стойност на съставените актове - а именно 23 800 лв. за юридически лица, и 3 900 лв за физически лица. Колко точно на брой са съставените актове остава мистерия.

Данните за октомври

Информацията за извършените проверки сочи, че в някои градове местното РЗИ работи много по-усилено, отколкото в други - но не задължително консистентно. 

В първата (пълна) седмица на октомври, например, в София са извършени 970 проверки и са издадени 294 предписания. В следващата - едва 54 проверки, но цели 285 предписания.

РЗИ-Варна в едни седмици се състезава със столичното и дори го бие по брой проверки, но в други също се проверяват изключително малък брой.

РЗИ-тата в Ямбол, Благоевград, Пазарджик, Русе имат отделни седмици, в които правят по няколкостотин проверки и огромно количество предписания - но през останалото време си почиват.

Видно е, че всяка седмица в 20-24 области не се налагат никакви предписания. 

Ето и пълните данни за четирите пълни седмици на октомври (липсва информация за 1-3 октомври, тъй като тя не може да бъде отделена от данните от края на септември).

Може да обобщим, че в рамките на 4 седмици от октомври са направени 12 975 проверки, довели до 3756 предписания и в резултат на това има неизвестен брой глоби. Ако приемем, че съставените актове са на една десета под обявеното в закона (500 лв за физически лица и 1500 лв. за юридически лица), следва, че наложените глоби са около 8 на физически лица и около 16 на юридически лица. Това означава, че 29% от проверките водят до предписания, а едва 0,63% от предписанията водят до акт.

Припомняме, че преди дни изследване на Българския институт за правни инициативи на 300 съдебни производства за нарушаване на мерките показа, че 72% от наложените глоби падат в съда.

През месец октомври над 3000 българи загубиха живота си от COVID-19.