Спортната 2021 г. ще бъде запомнена с многото събития от най-висок калибър. Покрай обичайните големи турнири, шампионати и финали в най-популярните спортове, гледахме Европейско по футбол и Олимпийски игри. Те трябваше да се случат през 2020-а, но пандемията ги прати в изтичащата.

На моменти бе трудно да си поемаме дъх - събитие след събитие, рекорди, драми, страхотни постижения, скандали, противоречиви обрати...

И спортът, като много други неща, явно е в процес на трансформация. Тенденции водят към колосални промени, друг е въпросът дали ще ни харесат. И от това имаше в изобилие през годината - понякога тези процеси бяха дори по-интересни за следене, отколкото чисто спортните.

Вижте кратък обзор на най-важните събития в световния и българския спорт за годината - в най-комерсиалните спортове. 

Футбол

През пролетта се случи нещо безпрецедентно досега. 12 от най-големите клубове в света обявиха, че създават Европейска Суперлига и напускат УЕФА и нейните турнири. За 48 часа настана истинска буря, като всички останали по веригата на футболния живот се противопоставиха (включително и такива, които не са пряка част от процеса, като например политици). Притиснати от феновете, спонсорите и държавата си, първи се оттеглиха английските отбори, така проектът бе спрян.

Някои от отцепниците, най-вече от Острова, се извиниха и разкаяха, получиха глоби от УЕФА и бяха върнати в семейството й. Но не всички - "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Ювентус", водят дела с централата и продължават да настояват, че Европейска Суперлига ще се осъществи някой ден. Нямало друг избор, в противен случай футболът щял да загине. С парите от Суперлигата щели да бъдат подпомогнати всички останали. 

Предстоят интересни времена. Едно е сигурно - опитът на бунтарите няма да отшуми просто така. Като потвърждение се случиха и събитията в края на годината, когато ФИФА официално предложи Световното да се провежда на всеки две години, вместо на четири. Уж става въпрос за различни начинания и субекти, които стоят зад тях, но в мотивите имаше доста сходства с тези за ЕС. Нищо, че ФИФА също беше против през пролетта.

Отново - ще има повече пари, които ще спасят футбола; младите хора почват да губят интерес, ще го върнем само с повече мачове и на по-високо качество и т.н. и т.н. Повечето "играчи" по веригата са против - клубове, федерации, конфедерации, телевизии, фенове... УЕФА, макар и още неофициално, отвърна с намерението да покани отборите от Южна Америка в Лигата на нациите от 2024 г. 

Подобни идеи за повече турнири с повече отбори имаше и преди пандемията. За месеци тя ги спря, но не задълго. Логично е - парите намаляват или поне хоризонтът им не е така голям, което означава, че трябва да се търсят нови пътища. Нещо любопитно - кой първи подкрепи идеята за Мондиали на две години? Саудитска Арабия. Кой закупи "Нюкасъл" и е напът да купи и "Интер"? На практика - Саудитска Арабия.

Всеки може да си вади изводите сам.

Извън това имахме доста натоварена година. В английски финал "Челси" спечели Шампионската лига срещу "Манчестър Сити", който поне си върна титлата на Висшата лига. "Пари Сен Жермен" изненадващо не стана отново №1 във Франция - детронира го "Лил". А в Италия свърши доминацията на "Ювентус" - "Интер" седна на трона. Роберт Левандовски счупи куп рекорди, но не стана носител на "Златната топка", дадена отново на Лео Меси.

Гледахме вълнуващо Европейско - първото, проведено от повече от два домакина. Напълно заслужено го спечели Италия, насред "Уембли". Англия за първи път от 1966 г. игра на финал на голямо първенство и близо 60 минути водеше с 1:0, но загуби с дузпи - за кой ли път.

УЕФА отчете, че такова Паневропейско няма да има втори път. Стигна се до хаос с пътуванията, а едни играха пред собствена публика почти през цялото първенство, не и други. Нямаше равнопоставеност в това отношение.

Българският футбол? Нищо ново, макар че и тук се задават промени, при това доста сериозни. "Лудогорец" стана шампион за десети пореден път, с което подобри рекорд на ЦСКА от 50-те години. ЦСКА-София пък най-сетне взе трофей - Купата на България. Въпреки това и двата тима смениха треньорите си, което не е новина, а навик.

И "орлите", и "червените" отново играха в групи на евротурнири, съответно Лига Европа и новия Лига на конференциите, но едва ли искат да запомнят тези участия, защото те показаха, че футболна Европа е далеч, когато наистина има значение и залозите се вдигнат. 

В този дух бе и националният ни отбор - очаквано не се класира за Мондиал 2022, заемайки четвъртото място в групата си, за което вече има абонамент. 

Борислав Михайлов спечели извънреден конгрес срещу Димитър Бербатов, но битките ще продължат и през следващата година. А българският футбол може да се окаже на кръстопът, ако новата власт остане вярна на това да спре да го финансира и да му търси благодетели (срещу нещо в замяна, както правеше Бойко Борисов).

"Берое" едва ще изкара сезона, а по този път върви и "Арда". Мъжкият тим на "Царско село" е пред приключване, а на ръба могат да се окажат още един куп отбори от професионалния футбол. 

Което рязко контрастира с плана на Борислав Михайлов да увеличи Първа лига на 16 отбора от идното лято, но липсата на стратегия и адекватност също не са новост за управлението на българския футбол.

"Левски" изпраща годината малко по-оптимистично, но състоянието му продължава да е критично. През 2021 г. в клуба се завърна Станимир Стоилов, има и нови шефове. Няма как да пропуснем "летния флирт" с британеца Джоузеф Диксън, който обеща стотици милиони на "Герена" и стадион с палми край него. Всичко се оказа илюзия, но за дни и дори седмици хиляди левскари повярваха. А останалите се забавляваха.

Олимпийските игри

Токио 2020 бе "тиха" Олимпиада - без зрители, макар и с доста пищни церемонии по откриване и закриване. За България тя бе успешна със спечелените три златни, един сребърен и два бронзови медала плюс силни представяния на плувците (най-вече Йосиф Миладинов, участвал на исторически финал), щангиста Христо Христов и т.н.

Това бяха най-плодоносните Игри за страната ни от 2008 г. насам като брой медали и от 2000 г. като брой шампиони. Ансамбълът по художествена гимнастика се оттегли, за да отстъпи на следващата генерация. Но дойде притеснителната новина, че вдигането на тежести и бокса може да отпаднат в Лос Анджелис през 2028 г.

И дано успехите в Токио не маскират проблемите в българския спорт, който си остава нереформиран, без стратегия и ясен план, неатрактивен за младите, далеч от пазарните принципи, изостанал и т.н. и т.н.

Рано е за оценки на новия спортен министър Радостин Василев. Изглежда, че и той, подобно на цялото ново управление, ще се учи в движение за някои неща. Решението му да спре финансирането на елитния спорт на 29 декември до изготвяне на нова програма е най-малкото спорно.

Тенис

Смяната на караула се ускори през 2021 г. Заради неумолимия ход на времето. Годините на Голямото трио се трупат, както и контузиите. Роджър Федерер заговори за края на кариерата си, а Рафа Надал предаде най-непревземаемата крепост в тениса - "Ролан Гарос". Вярно е, че Новак Джокович спечели три от четирите титли в Големия шлем и постави рекорд по брой седмици на върха. 

Може би е само въпрос на време да изпревари Федерер и Надал по титли в Гранд слам, но дори фактът, че един от новата вълна - Даниил Медведев, го спря пред вратите на историята в Ню Йорк, е символичен. Близо до мейджър титли и още по-предни класирания са също Александър Зверев, Стефанос Циципас, Андрей Рубльов, а защо не и Яник Синер.

При дамите положението е "по-шарено". На този етап не се очертава една или повече трайно доминиращи тенисистки. Мислехме, че Наоми Осака ще седне на трона на Серина Уилямс, но тя имаше психологически проблеми през годината. Те повдигнаха въпроси за менталното състояние на спортистите, които са подложени на все по-изтощителни маратони от турнири, първенства и т.н., като част от работещата на все по-високи обороти машина за пари.

Формула 1

Тук "статуквото" бе пробито - Макс Верстапен попречи на Люис Хамилтън да стане световен шампион за рекордния осми път. Наблюдавахме един от най-интересните сезони в историята на Формула 1, решен по холивудски начин в последната обиколка на последното състезание.

Не би трябвало да има съмнение, че човекът, който заслужи титлата най-много, предвид представянето си през цялата година, бе Верстапен. 

Но критиките към американските собственици от "Либърти медия" са основателни. Формулата все повече заприличва на нещо средно между риалити и някакъв сериал, в който сценаристите целят точно това - драматичен край. А дори при такива продукции остават недоволни накрая. 

За 2022 г. ще има големи промени по автомобилите, а интригата е нова - ще може ли Люис Хамилтън да си върне трона? Очертават се и промени в правилата, защото най-комерсиалният автомобилен спорт губи от това, че правилата не се прилагат еднакво и че отборите си позволяват куп волности. Като например да водят пазарлъци със състезателния директор. 

Бокс 

Когато говорим за големи събития, само това не се случи тази година - мач, който да обедини титлите в тежка категория. Беше насрочен такъв, знаеше се мястото (Саудитска Арабия, каква изненада) и приблизителната дата, но съдебно решение обърна всичко. Така Антъни Джошуа и Тайсън Фюри се разминаха. След това Ей Джей загуби от Олександър Усик, а в пореден бой за историята Циганския крал нокаутира Дионте Уайлдър. 

Двубоят за абсолютната корона може да го бъде догодина, но условията това да се случи са все така много. Фюри води дело срещу WBC, защото не иска да му бъде определян опонент. Едното условие е да запази титлата на тази федерация, другото - да я защити. Това е от негова страна.

От другата ще има реванш между Джошуа и Усик, но ако англичанинът си върне шампионските пояси, възможно ли е да се стигне до трети сблъсък?

Много въпроси и много интереси, свързани с пари, разбира се. Пандемията също е в уравнението, защото никой няма да иска да организира големи битки в празни зали и стадиони. И това е валидно за целия спорт.

2022 г. започва вълнуващо - ще участва ли Новак Джокович на "Аустрелиън оупън"? Ако да - ще спечели ли титла №21 в Шлема? Следват Зимните олимпийски игри в Китай. Напролет е време за развръзката във футболните първенства и турнири, началото на Формула 1, може би ще гледаме боксови сблъсъци... Този път през лятото ще отдъхнем (не и откъм тенис и Ф1), но в края на годината се задава първият в историята зимен Мондиал.