Предизвикалият трус във футбола проект Европейска Суперлига (ЕС) е спрян, обявиха 12-те му основатели в съвместно изявление. Всичко трая 48 часа - начинанието бе обявено в нощта на неделя срещу понеделник, но преди часове и 6-те английски клуба в него се оттеглиха. Първи бе "Манчестър Сити".

Снощи създателите са имали сбирка в "Зуум". 

В съобщението се казва, че британските тимове са били принудени да вземат решението заради "натиск отвън". Веднага след това се добавя, че проектът e бил съобразен с европейското законодателство и регулации. Което личало от решения на съда след действия на "трета страна" (в някои държави имаше опити за блокиране на Суперлигата по съдебен път, бел. ред.).

12-те заявяват, че предвид обстоятелствата са взели решение да задържат проекта с идеята да го преосмислят и променят към по-добро.

Както се вижда, самото съобщение започва с апел за промени във футбола, тъй като сегашната система вече не работела. А със Суперлигата те искали да стабилизират футболната пирамида предвид финансовите затруднения в момента, предизвикани от пандемията. Отново се споменават "солидарните плащания" към всички заинтересовани страни.

Крахът на Европейската Суперлига бе предизвестен, тъй като в двата дни от началото на седмицата срещна яростна опозиция от всички страни - запалянковци, клубове, федерации, лиги, авторитети, политици... А в последните часове телевизии и компании със стрийминг платформи, които се очаква да изсипят милиарди за тв права, се разграничиха, което окончателно ритна стола на отцепническата завера.

Цели правителства бяха решени да действат, като например британското, начело с премиера Борис Джонсън. А френското и германското приветстваха отказа на клубовете в страните си да се присъединят.

Фиаското доведе до оставка на изпълнителния вицепрезидент на "Манчестър Юнайтед" Ед Удуърд, а вървят слухове, че ще го последва и президентът на "Ювентус" Андреа Аниели. И двамата заемаха позиции в УЕФА и в Европейската клубна асоциация, от която извадиха клубовете си.

На конгреса на УЕФА в Монтрьо, Швейцария, президентът на организацията Александър Чеферин още снощи прие "обратно в европейското футболно семейство" "Манчестър Сити". Очаква се да направи това и с останалите, но тепърва ще има разговори и процеси, тъй като бунтарите изразиха недоволство от одобрения в понеделник нов формат на Шампионската лига, влизащ в сила от 2024 г. 

Идеята на Суперлигата беше да замести Шампионската лига, но само за 20 клуба - 15 основатели плюс още пет отбора, които могат да варират. Зад проекта застана JP Morgan и бяха анонсирани приходи в размер на милиарди - както за участниците, така и за целия европейски футбол (въпросните "солидарни плащания").

Двигатели на ЕС са американските собственици на английските "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул" и "Арсенал".

Милиардерът Джон Хенри, който притежава мажоритарният дял в "Ливърпул" чрез компанията си "Фенуей спортс груп", поднесе извинение във видеоизявление - преди всичко на феновете, на Юрген Клоп, на изпълнителния директор Били Хоугън и на играчите. Те нямат вина посочи той, като пое пълната отговорност за станалото.

"За тези 48 часа вие ясно заявихте, че не сте съгласни. Ние ви чухме. Аз ви чух... Нашата работа не е приключила. Надявам се да разбирате, че дори когато прамив грешки, ние опитваме да се грижим за интересите на нашия клуб. В това усилие аз ви разочаровах. Отново, съжалявам, изцяло поемам отговорността за ненужно предизвикания негативизъм в последните два дни. Това е нещо, което няма да забравя. Показва силата на феновете и това ще продължи да бъде така", казва Хенри.

В понеделник "Ливърпул" беше посрещнат "на нож" на "Елън роуд" в Лийдс, дори от собствените си фенове, които изгориха клубна фланелка и се обединиха с тези на домакините. А Клоп, към когото Хенри се обръща с "Юрген" в посланието си, дипломатично, но ясно заяви, че е противник на Суперлигата.