Партизанската война на ГЕРБ в началото на мандата на “Продължаваме промяната” е обречена на успех. Дълбоко вкопала се в землянките на остатъчната, а засега и достатъчна власт, армията държавни и общински чиновници няма никакво намерение да вдига белия байряк. И да спира да се храни и зарежда от грешките на новите.

А те не само че грешат, което е нормално, нямат управленски и административен опит, но и не виждат кога настъпват мотиката. Разбират го, едва когато ги плесне болезнено по челото.

Примери бол. Поуки обаче засега йок. Властта се озърта трескаво и чака от коя землянка ще затрещи поредната картечница.

Грешката “Гърмен”

Точно на Коледа премиерът Петков написа във фейсбук:

„След едноседмична денонощна работа, авариралият водопровод бе напълно възстановен. Осем села, 10 500 души и 3000 туристи имат вече нормално водоподаване.“

Страхотна новина и страхотна грешка. Както писа колегата от Клуб Z Иван Димов - пиарите на Петков ходят след Борисов, само че пеша. И така не стигнаха до Гърмен. Отгърмяха работата.

По лачените обувки на Просто Киро не полепна нито петънце гърменска кал. Ама премиерът дал пари, ама създал организация – това никой не го брои. Гледат се само лъскавите лачени обувки.

А Бойко Борисов, ах Бойко Борисов! Той нямаше да излезе от преспите, по ботушите му щеше да се лее гърменска кал, Севда ТВ щеше да увековечи героизма му, централните емисии щяха да започват с окаляните ботуши Борисови. Накрая щеше да пие мастика в хоремага с местните, които му се кланят доземи.

Гърменци си решиха проблема сами, въпреки бездействието на властта. Може да не е вярно, но сега това се наложи като извод.

Сълзата на комсомолката

Едно от най-знаменателните събития на откриването на парламента несъмнено беше прочувственото излияние на млада девойка от близкото обкръжение на лидера. Тя засенчи всичките ми спомени от партийни и комсомолски конгреси, които по историческа необходимост съм отразявал. Тази девойка беше преродената Жана Д’Арк, Раймонда Диен и Дража Вълчева. Беше струна от любов и благоговение.

А грешката на Просто Киро? Ами гледах внимателно – той я насърчаваше с блага-благодарна усмивка. Дари я накрая и с прегръдка.

Не знам защо се сетих за Венедикт Ерофеев и „Москва-Петушки“. Вместо да венцехвали от трибуната

"По-добре нека седне на масата и си приготви „Сълзата на комсомолката“. Ароматен и странен е този коктейл. Защо е ароматен, ще разберете след малко. Първо да ви обясня кое му е странното.

Пиещият просто водка запазва и здрав ум, и твърда памет или, наопаки, едновременно загубва и едното, и другото. А в случая със „Сълзата на комсомолката“ може направо да те досмешее: изпиеш сто грама от нея, от тая сълза, — паметта ти е твърда, а здравият разум изфирясва. Изпиеш още сто грама — и сам се чудиш на себе си: откъде толкова здрав разум? И къде се е дянала всичката твърда памет?"

Рецепта

Лавандулов спирт — 15 г

Одеколон „Младост“ — 15 г

Розова вода — 30 г

Лак за нокти — 2 г

Елексир за жабуркане на зъби — 150 г

Лимонада — 150 г

Да, наистина, имаш памет, а здравият разум изфирясал.

Комедията „Външно“

Благодарение на Клуб Z, родината научи, че във Външно са се загнездили по стар ведомствен обичай бивши ченгета пенсионери. Не че беше голяма изненада, ама много бързо бе, Промяно! И последва познатото – министърката не знаела, отговорната за министерството партия ИТН щяла да вземе мерки. Пак търсене на грешката, където не е. Нали лично Петков разпореди, че всеки министър сам определя екипа си, за да може при гаф да поеме отговорността. Генчовска трябваше вече да се е изстреляла като реактивен снаряд от Външно, а след нея да се влачат в тръс уморените стари „разузнавачи“. 

След дъжд анализ при мораториума 

Грешката тука пак не беше на върха на айсберга , а под него. По принцип любимата дума на Петков е „анализ“ - ще направим анализ, ще съпоставим фактите, ще преценим плюсовете и минусите. А какво стана – замалко да нацелуват Десислава Атанасова без никакъв анализ. Сега до края на март ще съпоставят фактите и ще излиза само минус за “Промяната”, само плюс за ЕРП-тата и ВЕИ-тата. След дъжд анализ.

Така е, когато ГЕРБ ти маже ските, а БСП ти сочи посоката. Финалът е само един – в дерето.

„Няма мое, няма твое – всичко е „Берое“!

Сега на дневен ред е още един скандал – „Берое“. Също заложен отдавна и е трябвало задължителна предварителна кризисна пиар стратегия. Градът няма да остави любимия си отбор и изобщо не му пука кой е виновен – ръководството на „Мариците“ ли, общината ли, Брюксел ли. Нито дали е рекет или неизбежност. Нито пък колко чиновници се хрантутят от мините. Стара Загора иска зрелище, хляб отдавна няма. Петков не знае, но да научи химна на града: „Няма мое, няма твое – всичко е „Берое“!

За финал, да завършим с началото. Когато Петков написа доволен във фейсбук за решения проблем в Гърмен, веднага го изгърмяха и граматически. Имал пет правописни грешки в три изречения, от които три запетайки и един член.

Премиерът не трябва да очаква да бъде хвален от колегията. Кой дребнаво, кой аргументирано, кой заради шоуто, кой срещу заплащане, всеки остри перото си. И така е не само у нас.

Желю Желев и любимия виц на Рейгън

При по-неформални срещи с журналисти, президентът Желев обичаше да разказва любимия виц на Рейгън.

На Рейгън му се присънил Господ и той му се оплакал, че не може да се справи с журналистите. Каквото и да стори, те пишат все обратното. Спокойно, казал му Господ. Утре иди на река Потомак, дай пресконференция и след нея тръгни по водата. Рейгън така и направил -тръгнал без да потъне. След него наскачали журналистите и заплували.

На другия ден всички вестници излезли със заглавие:

„Рейгън не може да плува!“