Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новият вариант на коронавируса Омикрон може би вече е в България - или скоро ще дойде. С него идват и притеснения за следваща вълна на COVID-19, точно когато лека-полека излизаме от последната.

За това какви са опасностите от поредния щам, как да се предпазим по време на празниците, за колебанията и мерките за ваксинация, разговаряме със специалистката по клинична имунология д-р Цветелина Великова, лекар и преподавател, и един от шепата специалисти, стремящи се да информират българите и в социалните мрежи.

"В нашата страна очаквам едновременно да има скептици по отношение на новия вариант, така и такива, които ще са изключително притеснени", обяснява тя. "Когато имаме по-заразен вариант, ще имаме повече случаи, което означава, че се увеличава шансът част от тези случаи да бъдат тежко протичащи, да пренатоварят системата, някои от тежките случаи да не достигнат до необходимата помощ и това да увеличи смъртността."

Празниците имат потенциала да заредят следващата вълна от пандемията, потвърждава д-р Великова.

"Разбира се, че хората, които са ваксинирани, и се срещат само с ваксинирани, за тях шансът да се разболеят е много нисък, а за тежко заболяване почти не говорим. Нека не звучи дискриминативно, но в крайна сметка ще сте спокойни, ако се срещате с ваши близки и роднини, които са ваксинирани."

За най-странните митове около ваксините, ваксинацията на деца, и за надеждата - кога пандемията ще приключи и дали Омикрон може да е нейният край, чуйте пълният епизод на Z-Каст:

 

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.