Българска лаборатория съобщи за първи регистрирани случаи на новия вариант на вируса Омикрон и у нас.

"В петък имахме една положителна проба, вчера имахме пет положителни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече", обясни собственикът на голяма верига лаборатории Недялко Калъчев в ефира на Нова нюз. 

От Националния център по заразни и паразитни болести отново потвърдиха, че засега няма потвърден случай на Омикрон в страната.

"Единствено в НЦЗПБ се прави целогеномно секвениране на проби, с които се доказва наличието на мутации, съответно на варианти. Анализират се проби от цялата страна, но засега доказан случай няма", обясни директорката на центъра проф. Ива Христова.

Последните резултати от секвенирани проби бяха обявени в понеделник. Засега всички те са от варианта Делта.

 
„Имаме съмнения за Омикрон от няколко лаборатории и болници. До момента не сме доказали нищо. С проба от PCR имаме съмнения, потвърждаването става със секвениране. Чак след Нова година обаче ще се потвърди или отхвърли наличието на Омикрон у нас. С тестовете се доказва мутация, която обаче се среща и при Делта варианта, и при Омикрон. Именно това е причината да се дават такива резултати с PCR тестове”, добави Христова пред Нова тв.

Специалистите предвиждат, че Омикрон ще влезе в страната до края на годината и ще започне епидемичното му разпространение в засилен вариант през януари. Това вероятно ще доведе и до пета вълна на коронавируса.

Новият вариант вече беше изолиран в повечето от съседните на България държави.