Кристиан Ериксен вече не е част от "Интер" (Милано). Вчера клубът обяви в пространно и трогателно послание, че двете страни са се споразумели за прекратяване на договора му по взаимно съгласие, така халфът е свободен агент. 

Това беше предизвестено след събитията на Евро 2020. Заради получения сърдечен арест в края на първото полувреме на мача Дания - Финландия (0:1) на Ериксен бе поставен кардиовертер дефибрилатор (ICD), който да следи за сърдечния ритъм. В Италия има закон, който забранява на професионални спортисти да се състезават с такова устройство в телата си.

Кристиан не е играл от онзи ден в средата на юни, което означава вече шест месеца. Отскоро той тренира в базата на клуба, в който е проходил във футбола - "Одензе". Засега самостоятелно.

"Нещата изглеждат добре, заяви мениджърът на играча Мартин Шуутс пред английския "Дейли мейл". - Той се чувства добре. Резултатите му вдъхват оптимизъм. Кристиан има своите мечти. Той се справя добре. Тренира от месеци и всичко е наред. Беше ясно какво ще се случи. Италия е единствената страна, в която не можеш да играеш с ICD. Жалко е, защото феновете там много го обичат. Но от друга страна сега може да погледне към бъдещето от друга перспектива."

Шуутс не дава подробности дали клубове вече са се поинтересували от възможността да привлекат Ериксен, който е само на 29 г. Зимният трансферен прозорец отваря след броени дни и той може да отиде където си поиска, като евентуалният му нов отбор няма да плаща трансферна сума на "Интер".

Ясно е, че иска да продължи да играе - иначе не би тренирал усилено. А и "Кристиан има своите мечти" казва достатъчно.

Цяла есен се говори, че Ериксен отново може да се озове в "Аякс", за който се изявяваше в периода 2010-2013 г., записа 113 мача и отбеляза 25 гола. Оттам премина в "Тотнъм", където игра най-дълго и най-успешно, преди да стане част от "Интер".

Интересно е, че в Амстердам той отново може да се събере със стария си познайник и приятел Дейли Блинд - друг футболист със сърдечни проблеми, заради които през 2019 г. му бе поставен ICD. Защитникът е национал на Нидерландия, беше на Евро 2020.

Има слухове за завръщане в Англия, а някои издания пращат плеймейкъра дори в "Реал" (Мадрид), който преди години проявяваше интерес към него. 

Едно е ясно - Ериксен няма да остане без работа, много хора ще му подадат ръка, той може да продължи като треньор или спортен директор например, ако иска това. Въпросът е може ли все още да играе футбол? Блинд все пак не е получавал инфаркт или сърдечен арест, а други преди датчанина окачиха бутонките.

Белгиецът Антони де Лео бе диагностициран с аретмия и му поставиха дефибрилатор. Той получи разрешение да продължи и опита, но през 2018 г. се отказа, тъй като прецени, че не може да достигне предишната си форма.

Популярен е случаят с Фабрис Муамба от "Болтън", който колабира по време на мач. Пет месеца по-късно прекрати кариерата си, без да прави опити за рестарт във футбола. Живее с ICD.

Даниел Енгелбрехт бе известен в Германия с това, че реши да играе с ICD, въпреки съвети на кардиолози да не го прави. Макар и на по-ниско ниво на футбола в родината си (но все пак професионално), бившият нападател продължи близо 5 години, в които отбеляза над 15 гола. Той е първият играч, реализирал попадение с дефибрилатор в тялото си. 

Все пак през 2018 г. сложи край, установявайки, че устройството го е спасило поне три пъти. Сега е треньор.