Министерският съвет въвежда зелен сертификат. Премиерът Кирил Петков изисква такъв за всички министри и политическите кабинети, както и за администрацията на "Дондуков" 1.

Това обяви след заседанието на правителството началничката на кабинета на Петков Лена Бориславова.

Петков вече е подписал заповедта, но ще има 40-дневен срок за влизането й в сила. Тези, които все пак не желаят да се ваксинират и не са преболедували, ще работят онлайн вкъщи.

Гратисният период се налага именно, за да има време администрацията да се ваксинира, или да организира работата си от дома, посочи Бориславова.

Припомняме, че въвеждането на зеления сертификат за администрацията на МС бе една от първите заявки, които Петков направи в качеството си на прясно избран за министър-председател.

На този фон тази "футболна драма" по темата в парламента продължава. И именно заявеното намерение на премиера стана повод за декларация от "Има такъв народ" (ИТН), която депутатът Андрей Чорбанов изчете от трибуната. Това стана буквално минути преди Бориславова да обяви за подписаната заповед. А интересното е, че "Продължаваме промяната", чийто лидер е Петков е в коалиция с партията на Слави Трифонов, която и днес се обяви срещу сертификата.

"ИТН застава зад декларираната си позиция, като подкрепя правителството и участието в него. Цялостната политика в новото правителство се основава на подписаното коалиционно споразумение. В сектор "Здравеопазване" договарящите страни се споразумели по различните теми и сфери - активна кампания за стимулиране на ваксинацията на доброволен избор. Никъде не е записана и дума за зеления сертификат като задължително въвеждане. Никъде в предизборните платформи в коалиционното споразумение никъде не е споменаван зеленият сертификат", заяви Чорбанов.

Неефективността на мярката зелен сертификат най-добре личи в държави от Западна Европа, където 80-90% от населението притежава такъв, но и сега въвеждат различни ограничения, посочи още той.

Темата бе подета и още с началото на дебатите по приемането на новия правилник на парламента. Заради предложен от "Възраждане" текст, който гласи: "Правото на народните представители за достъп до сградата на Народното събрание не може да бъде ограничавано". От партията на Костадин Костадинов пак се възползваха от трибуната, за да се изкажат против сертификата. Наложи се Явор Божанков от БСП да обясни решението на Европейския съд - че правото на живот е най-висшото право и че "вие може да смятате, че е ваше право да не се ваксинирате, но може и някой колега да се притеснява за живота и здравето си". 

От първия си ден 47-ият парламент дебатира за въвеждане на зелен сертификат и за депутатите, администрацията и журналистите с достъп до сградите на Народното събрание. Засега безплодно.