“EТО ГО ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НА СЪДА НА ЕС В ЛЮКСЕМБУРГ, КОЕТО СПИРА РЕШЕНИЕТО СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДА СЕ ХОДИ НА РАБОТА!”, гласи заглавие в български сайт. В текста се добавя, че със съдебно решение “СПИРАТ изпълнението на решението на Европейския парламент да допуска на работа САМО СЪС ЗЕЛЕН СЕТРИФИКАТ депутати и служители.”

Публикацията от 3 декември се споделя в социалните мрежи с внушение, че Общият съд на Европейския съюз (ЕС) отменя окончателно правилата за влизане в сградите на Европейския парламент (ЕП) само с валиден COVID сертификат. 

Темата с достъпа до евроинституцията беше повдигната и в българския парламент, където депутатите дебатираха дали същата мярка да се въведе и за сградите на Народното събрание у нас. Мярката не беше приета от мнозинството. “В Европейския парламент също не е така, защото има решение на съда в Люксембург и там не се влиза със зелен сертификат, точно по жалба на европейски депутати. Като говорим за европейска практика, това е европейска и политическа, и съдебна практика”, заяви от парламентарната трибуна лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов на 9 декември. Думите му са идентични на разпространеното от българския сайт.

Проверката на Factcheck.bg показа, че информацията за отмяна на мярката за достъп в сградите на ЕП с Ковид сертификат не е актуална и не отговаря на фактите нито в публикацията от 3 декември, нито в изказването на Костадинов от 9 декември.

В текста на Afera се цитира решение на Съда на ЕС в Люксембург от 5 ноември, което действително съществува, но не е уточнено, че е било в сила временно. На 30 ноември – три дни преди публикацията, е излязло ново – този път окончателно решение на същия съд, че Бюрото на ЕП не е в нарушение и може да изисква Ковид сертификат за достъп до сградите на евроинституцията.

Как се стига до временното решение?

На 27 октомври Бюрото на ЕП взе решение, че от 3 ноември в сградите на евроинституцията в Брюксел, Страсбург и Люксембург ще се допускат само хора с валиден Ковид сертификат. Документът доказва, че дадено лице: е напълно ваксинирано; има имунитет, след като се е възстановило от преболедуване; или има скорошен отрицателен резултат от PCR тест. В мотивите за решението си бюрото посочва, че мярката ще даде възможност на евродепутатите да се върнат към личните срещи за осъществяването на парламентарната си дейност, като същевременно по този начин ще се гарантира безопасността. 

Група евродепутати и други длъжностни лица атакуваха това решение в Съда на ЕС на 4 ноември и поискаха отмяната му. Аргументите им са, че мярката би причинила сериозни и непоправими вреди – при отказ да представят сертификат или технически грешки – ако сертификатът се окаже невалиден по технически или други причини, те ще бъдат възпрепятствани да упражняват дейността си и пълномощията им ще бъдат ограничени.

На 5 ноември председателят на Общия съд излезе с временно определение, с което наистина спря решението на Бюрото на ЕП. Това определение е цитирано в публикацията от 3 декември, или близо месец по-късно. Съдът посочва, че се възползва от процедурното си право да въведе временни мерки, докато разгледа по-подробно доводите на страните и получи достатъчно информация за разрешаването на фактическата и правна ситуация. Предвид намесата в пълното и активно упражняване на дейността на жалбоподателите, съдът решава временно да се спре изпълнението на решението на Бюрото на ЕП. Спрямо определението евродепутатите и другите служители на ЕП могат да влизат в сградите на институцията с отрицателен бърз тест, който могат да си направят и сами. Ако резултатът е положителен, лицата трябва да си направят PCR тест. В случай че и той е положителен, те може да не бъдат допуснати до сградите на парламента.

Окончателното решение

На 30 ноември – три дни преди датата на публикацията в българския сайт, председателят на Общия съд на ЕС излезе с окончателно определение, с което отменя временното и потвърждава решението за достъп с Ковид сертификат в сградите на ЕП. В мотивите пише, че това изискване нито има за цел да постави под въпрос упражняването на задълженията на служителите в ЕП – евродепутати, техни сътрудници, персонал, акредитирани журналисти и други, нито има такъв ефект. Сред заключенията е още, че нито един от аргументите на жалбоподателите не доказва, че причинените от мярката вреди могат да бъдат непоправими. Съдът посочва, че с мярката не могат да се появат трудни за поправяне или дори непоправими вреди, свързани с нарушаването на основните права на жалбоподателите. 

„Що се отнася до предполагаемата пряка атака срещу представителната власт на евродепутатите и тяхната способност да работят по полезен и ефективен начин, тъй като обжалваното решение се отнася и за техните помощници и персонала на парламента“, съдът посочва, че жалбоподателите “не са изтъкнали конкретен аргумент, с който да докажат, че тези лица не са в състояние да се съобразят своевременно с наложените условия за достъп.”

“В момента абсолютно всеки, който влиза в ЕП, независимо дали е евродепутат, служител, журналист или просто посетител, е длъжен да покаже зеления си сертификат”, съобщава сайтът на Българското национално радио (БНР), като се позовава на кореспондента си в Брюксел.

Проверено:

Нито публикацията от 3 декември в български сайт за отмяна на мярката за вход в сградите на ЕП само с Ковид сертификат, нито сходно изказване на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов от 9 декември, отговарят на фактите в момента на съобщаването им. Общият съд на ЕС е взел решение на 30 ноември, с което се позволява на Бюрото на ЕП да въведе тази мярка за достъп до сградите на евроинституцията. Със същото определение е отменено и временното решение от 5 ноември, с което е спряно изискването за вход с Ковид сертификат в сградите на ЕП.

* Божидар Ангелов е докторант по медийна политика и право на ЕС в катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Пътят му в журналистиката започва като стажант в телевизия BiT и регионалния център на БНТ в Благоевград. Редактор е в информационните сайтове News.bg и Money.bg, а по-късно става и водещ на новинарски блок на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Темата за борбата с дезинформацията и интересът му към проверката на фактите тръгват от президентските избори в САЩ през 2016 г. Година по-късно защитава магистърска теза на тема „Ролята на медиите за ограничаването на фалшивите новини (fact-checking)“ в магистърска програма „Е-Европа“.