"Да дойда тук, разбира се, е страхотно, но така вероятно изглежда моят личен и на семейството ми кошмар. Пътувам за различни мероприятия, като говоря от името на баща ми. Понякога дори го награждават с нещо. Аз получавам наградата. Подготвям реч. И я започвам със задължителна шега. А той е в затвора. А аз продължавам да пътувам и по пътя чета поредната статия за чудовищните условия, при които той лежи. Какво да се прави. Пътувам и говоря. А той продължава да лежи в затвора."

Това заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург 20-годишната Дария Навалная – дъщерята на осъдения руски опозиционер Алексей Навални.

Тя получи от името на баща си наградата за свобода на мисълта „Сахаров“ за 2021 г. Тя се присъжда от ЕП всяка година.

Подобна на Навални съдба имат и други лауреати на „Сахаров“, изтъкна Навалная. Голяма част от беларуската опозиция е хвърлена в затвора. Китайският дисидент Лю Сяобо пък почина зад решетките.

Въпреки мощта и призивите на свободния свят режимите днес продължават да затварят противниците си. Навалная обвини за това политиците. И изтъкна, че дори в кулоарите на ЕП чула от евродепутати, че с диктаторите трябва да се действа прагматично.

Защо не отворят учебниците по история?

„Не разбирам защо тези, които искат прагматични отношения с диктаторите, не могат просто да отворят учебниците по история. Това би била много прагматична постъпка и като се извърши, лесно ще се разбере неприложимият политически закон – умиротворяването на диктаторите и тираните никога не действа“, продължи Дария.

Никога няма да се случи така, че един диктатор да започне да се държи прилично в резултат на отстъпки и заигравания. Самата същност на авторитарната власт предполага постоянно повишаване на залозите, нарастване на агресията и търсенето на нови врагове.

Така станало и с беларуския лидер Александър Лукашенко. Преди той хвърлял хората в затвора. А сега, само за да вкара някого зад решетките, похитил цял пътнически самолет.

Дария Навалная нападна „прагматиците“ и за това, че призовават постоянно да се помни за икономическите загуби. По думите ѝ те трябва просто да вземат калкулатора и да изчислят колко струва прагматизмът им, най-вече на европейските данъкоплатци.

„Годините на заиграване с Путин му позволиха да разбере, че за повишаване на рейтинга си той може да започне и война“, каза дъщерята на руския дисидент.

И никакво прагматично търговско сътрудничество няма да осребри и загубите от преките разходи заради войната в Украйна.

„Борис Немцов го убиват с изстрели в гърба пред самия Кремъл. И веднага се появява прагматик, който вдига ръце и казва: нищо не може да се направи. Хайде да се ограничим с категорично изявление, а след това да продължим диалога“, каза Навалная в очите на евродепутатите.

„После убиват втори и трети. А четвъртия го убиват в центъра на Берлин. Петия – във Великобритания. После взривяват някакви складове в Европа. (Предполага се, че има взривени складове и в България – б.р.) А след това убиват с химическо оръжие. Знаем, че това са само неуспешните покушения. А колко са били успешни?“, попита руската студентка.

И заяви, че спецслужбите в родината ѝ едва не убили майка ѝ, почти убили баща ѝ.

„Утре никой няма да даде гаранция, че европейските политици няма да падат мъртви, като докоснат дръжката на вратата“, предупреди тя.

Като последица на европейския прагматизъм Навалная посочи факта, че страните от ЕС вече увеличават бюджета на своите полиции, дават огромни пари на спецслужбите, харчат милиарди за нови начини за откриване на отровни вещества.

Окрилените от прагматичните полумерки на Запада, диктатори докарват хиляди хора на границите на ЕС, като карат жени и деца да щурмуват оградите.

Навалная призова прагматиците да отговорят колко ще струва това на Полша, Литва или на целия Европейски съюз.

Дъщерята на Навални не иска и не предлага война. Но, макар и без стрелби, тя се води и има реални жертви. Европейските банки спокойно перат корупционните милиарди на Путин и приятелите му. Яхтите на путинските олигарси правят фурор по Средиземноморието. И това според Дария Навалная е признак, че много от вземащите решения не се опитват да спечелят дори малка битка в тази война.

„Под маската на прагматизма тук има цинизъм, лицемерие и корупция. Това трябва да се каже право в очите“, категорична бе Навалная.

Заръката на Навални: Не на Европа на канцлерите в путинските компании

Тя разказа и как отговорил баща ѝ на предадения от нея писмен въпрос какво да каже пред Европейския парламент. Отговорът му гласял:

„Кажи, че никой не смее да поставя знак на равенство между Русия и режима на Путин. Русия е част от Европа и ние се стремим да бъдем част от нея. Но искаме и самата Европа да се стреми към себе си. Към тези страхотни принципи, положени в основата ѝ. Стремим се към Европа на идеите, тържеството на човешките права, демокрацията и достойнството, но изобщо не искаме Европа на канцлерите и министрите, мечтаещи да се уредят в съвета на директорите на путинските държавни компании или да поплават на яхтата на някой олигарх.“

Дария Навалная благодари на евродепутатите за наградата на баща ѝ. И обяви ЕС за чудо, създадено от народите, чиято история се състои от безкрайни войни помежду им.

„Вярвам в бъдещето на ЕС и в това, че моята страна ще стане един ден част от него“, каза дъщерята на руския опозиционер номер 1.

За съдбата и личността на Сахаров

В заключения Навалная цитира академик Андрей Сахаров, патрон на наградата:

„Не заради лъжлива скромност, а заради желанието да бъда точен ще отбележа, че съдбата ми се оказа по-голяма от моята личност. Просто се постарах да бъда на нивото на собствената ми съдба.“