Трудно е да не се забележи, че руски олигарси и правителствени чиновници изкупуват имоти в България.

Това заяви за Клуб Леонид Волков. Той е дясната ръка на Алексей Навални - осъдения опозиционер и враг номер 1 на президента Владимир Путин.

Той и Дария Навалная – дъщерята на Навални, говориха в Европейския парламент в Страсбург пред комисиите по външна работи и по развитие и Подкомисията по човешки права. Утре Дария ще получи присъдената на баща ѝ от ЕП годишна награда „Сахаров“ за свобода на мисълта.

„Достатъчно ясно виждаме, че, макар България да не е главното направление на руските пари, на нея се пада съществена част от износа на руски капитали. Годишно от страната ни изтичат 60 милиарда долара по официални данни. Тези пари се наливат предимно в европейската икономика. А това, че в Слънчев бряг цели селища, цели кондоминиуми са изкупени от руски чиновници, сме го разкривали неведнъж при нашите разследвания“, каза помощникът на Навални.

Разследванията са дело на оглавявания от осъдения опозиционер Фонд за борба с корупцията (ФБК). Той бе обявен от властите в Русия за екстремистка организация и забранен.

Преди това, по време на дебата, Волков отправи към българите следния призив:

„Може би най-добре е да се вложи енергията, като се протестира пред онези юридически кантори и фирми за недвижими имоти,  които позволяват на руски олигарси или правителствени чиновници да купуват огромни имоти в Бургас, Варна, Слънчев бряг. Тези хора изнасят корупция в страни като България с много бързо темпо. А важни местни хора им помагат.“

Така той отговори на българския евродепутат Александър Йорданов от СДС/ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП). Йорданов говори на руски език и се похвали, че е организирал протести пред руското посолство в София с искане Навални да бъде освободен.

„Износът на корупция не става просто така. Когато руски чиновник си купува някоя прекрасна вила, след това започва да се меси в местната политика. След това се опитва да купи и местния съдия, и полицая, и депутат Защото е свикнал така. По-удобно му е да работи така. Защото не иска да му бъдат задавани излишни въпроси за произхода на средствата му“, каза съратникът на Навални пред Клуб Z.

Това според него е тенденция, наблюдавана в много страни.

Помолихме Леонид Волков да коментира и факта, че у нас твърде малко се говори за случая с Навални и че протестите пред руското посолство са били малобройни.

„Може би българското общество все още не осъзнава степента на руската заплаха. Може би приоритет са му други проекти. Но ако си припомним историята с отравянето с новичок на Емилиян Гебрев, ще си спомним, че България е една от трите пострадали от това страни, редом с Русия и Великобритания“, отговори той.

При Алексей Навални всичко е наред, доколкото може да бъде наред при човек, който се намира в затвора. Така отговори на наш въпрос 20-годишната му дъщеря Дария. При последния им контакт той заявил, че изключително се гордее с нея и с факта, че тя ще получи неговата награда.

„Татко остава изпълнен с надежда и не я губи. И аз съм оптимист. Това, че баща ми получи тази награда, само ни кара да бъдем оптимисти за съдбата му“, допълни тя.

Навални направил руския работен език в ЕП

„Дори от затвора Навални направи руския един от работните езици на ЕП. Какво ли ще се случи, когато излезе?“

Този риторичен въпрос зададе Леонид Волков, след като трима литовски депутати един подир друг говориха на руски език. Раса Юкневичиене, Юозас Олекас и Андрюс Кубилюс направиха това в знак на почит към гостите и делото на Навални. Докато Волков и дъщерята на опозиционера говориха на английски.

„Най-вероятно руският език ще стане един от официалните езици на ЕС. Такава е и визията ни за бъдещето на Русия. Бъдещата красива Русия е европейска държава“, смята дясната ръка на Навални.

И сподели, че от затвора опозиционерът праща по три грандиозни политически идеи седмично. Точно затова би било добре той да бъде изваден оттам, за да развие още по-голяма дейност.

Същевременно в колонията, където изтърпява присъдата си, Навални е в изолация, макар и неофициална, сподели Леонид Волков. Другите осъдени нямат право да говорят и общуват с него. Забранено им било дори да го поглеждат.

Един затворник, който обръсналр главата на Навални, разменил няколко думи с него. Повече опозиционерът не го видял. Оказало се, че човекът бил пребит и преместен в друг лагер.

Иначе здравословно Навални е добре. Най-малкото няма друга информация. No news, good news („Липсата на новина е добра новина“), цитира Волков известната английска поговорка.

Опозиционерът заплашен от 23 г. затвор

Навални е заплашен от 23 години затвор, което на практика е доживотна присъда, каза още Леонид Волков пред евродепутатите.

В момента срещу осъдения опозиционер се повдигат нови обвинения. Те са за пране на пари, създаване на секта, екстремизъм, склоняване на малолетни към незаконни дейности.

Първото от новите дела срещу Навални ще започне през януари или февруари 2022 г. То ще се води при закрити врати, като официалният мотив е пандемията от COVID-19.