Българските депутати от ГЕРБ са обезпокоени от мълчанието на София по теми като ситуацията с опозиционера Алексей Навални и заплахата за ликвидиране на Общество „Мемориал“.

Това заяви Андрей Ковачев пред журналисти в Европейския парламент в Страсбург.

„Тази седмица ЕП отбеляза 30 г. от края на СССР и разглежда ситуацията около Алексей Навални, който се намира в лагер, както и заканите да бъде преустановена дейността на „Мемориал“ - една от най-старите руски правозащитни организации. Къде се намираме обаче ние като българско правителство, български президент? Обезпокоени сме от сигналите от София, от доминираното от президента Румен Радев правителство, че по тези теми, има пълно мълчание. А ако го няма, сигналите са точно в обратната посока – че Крим е руски, нищо по отношение на защита на Навални или „Мемориал“, изтъкна Ковачев.

Той и съпартийците му в ЕП се надяват да има ясни геополитически позиции на България като част от ЕС и НАТО.

Клуб Z припомни на Ковачев, че в публикувано днес интервю във в. „Файненшъл таймс“ новият премиер Кирил Петков заявява, че Крим е украински.

„Това е добре. Но нямаше ясно послание преди изборите. Когато го попитаха, той (Петков – б.р.) не пожела да отговори. Направи го след втория тур на изборите“, отговори евродепутатът.

Той разкритикува новия кабинет и за позицията му по отношение на Република Северна Македония (РСМ). И отново се позова на публикацията на „Файненшъл таймс“:

„Силно се надявам, че българският национален интерес няма да бъде пожертван. За съжаление, виждам определени сигнали, например статията, озаглавена „България променя позицията си“. Това не отговаря на истината. Може би би трябвало някой журналист да попита премиера дали заглавието отговаря на българската позиция. Защото то е изключително подвеждащо, ако не е така. Смятам, че българският елит, която и да било политическа партия не може да си позволи да променя тази позиция, която е справедлива, залегнала е в рамковата позиция и декларацията на българския парламент, както и в нагласите на българското общество, които постоянно се потвърждават в анализите на общественото мнение. Те са, че не може да става и дума за компромис с дискриминацията и речта на омразата. Това са основни европейски ценности. Промени трябва да има в страната кандидат, а не в страната пълноправен член.“

По тази тема ГЕРБ подава ръка на новото българско правителство, за да работят заедно. Защото става дума за национален въпрос. Ковачев се надява да няма поддаване на натиск на друга столица по света. Този натиск трябва да бъде към  приемане на историческата истина и недискриминацията на всеки, заявяващ българската си идентичност. Българският депутат не скри разочарованието си от страни като Чехия и Словакия, които вече за втори път се опитват да предотвратят заключения на Европейския съвет по въпроса.

Същевременно евродепутатите от ГЕРБ са също така обезпокоени от някои опити за политически натиск и репресии в България. И ще информират за тях при необходимост.

„Би трябвало в една демокрация смяната на управляващи с опозиция да бъде съвсем нормален демократичен процес, който да не поражда реваншизъм и закани. Омразата не помага на никого. Ние от ГЕРб продължаваме да работим с всички наши колеги. При желание и нужда сме готови да помогнем на сегашните управляващи с нашите опит и контакти, ако пожелаят това“, увери Андрей Ковачев.

Безпокойство изрази и Александър Йорданов. Повод е случилото се у нас през последната година. Според него президентът Румен Радев противоконституционно узурпирал властта в България.

„Той няма тези правомощия, които си позволи да демонстрира през тази година, докато имаше две служебни правителства. Изразявам безпокойство, че тези правителства не успяха да се справят със здравната криза. И буквално всеки ден ни дават като отрицателен пример как сме изостанили във ваксинирането, как има толкова висока смъртност. И това е общоевропейско безпокойство“, каза Йорданов.