България потвърди, че не може да одобри проекта на преговорна рамка и определяне на краен срок за свикване на първа междуправителствена конференция с Република Северна Македония (РСМ). Причина е, че не са изпълнени изискванията на националната рамкова позиция, подкрепена с декларация на Народното събрание.

Това е заявил днес постоянният ни представител в ЕС Румен Александров на последния за годината Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел, съобщиха от дипломатическата мисия.

По настояване на България Съветът потвърди, че цялото изпълнение на буквата и духа на договора между София и Скопие от 2017 г. е част от присъединителния процес. Това е записано и в заключенията от срещата.

България е готова да продължи прекия диалог с РСМ с оглед намиране на решение на възникналите плез годините проблеми, свързани с неизпълнението на договора и защитата правата на гражданите с българско самосъзнание.

Същевременно страната ни потвърди, че подкрепя консенсуса за приемане на преговорната рамка и свикване на първа междуправителствена конференция с Албания въз основа на собствените й заслуги.

Текстът на заключенията е много добре балансиран, смята Гашпер Довжан – държавен секретар по европейските въпроси във външното министерство на Словения, която е председател на ЕС. Той изрази оптимизъм, че след формирането на правителството в София скоро ще се стигне до преговорна рамка със Скопие.