Българската позиция към Република Северна Македония (РСМ) не може да остане същата, смята българският евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови вропа“ (ОЕ).

Той говори пред журналисти в Европейския парламент в Страсбург.

Причината е, че отношенията между София и Скопие през последните две години се развиват. И има конкретно предложение – Протоколът „5+1“, съдържащ . То е изработено от Европейската комисия и целта е да гарантира спазването на двустранния договор от 2017 г. Там се съдържат гаранции и срещу езика на омразата, и по въпроса за историческите сторове, и за учебниците.

Документът е представен на двете страни по време на португалското председателство на ЕС през първата половина на годината.                                 

„Това предложение може да върне диалога, за да се възстанови доверието в Договора. Именно доверието бе нарушено“, изтъкна Кючюк.

На въпрос на Клуб Z дали това означава, е България трябва да направи някакви отстъпки, Кючюк отговори:

„Не съм казвал това.“

Но посочи, че трябва да се премине на нов етап във взаимоотношенията, да се гледа по-прагматично, като се повтаря, че историческият въпрос не може да остане единственият начин за развързване на Гордиевия възел, а да се търсят и други възможности.

Ако нещата останат блокирани, както са в момента, това създава много несигурност в страните от Западните Балкани, изтъкна Кючюк. И даде два примера – кпоровете между Сърбия и Косово и между Република Сръбска и Босна и Херцеговина.

Френското председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2022 г., е дало заявка през юни да се проведе среща на върха „ЕС-Западни Балкани“, каза още евродепутатът. И призна, че е бил изненадан от този ход.. По принцип срещата е трябвало да се състои при чешкото председателство, т.е. през втората половина на 2022 г.