Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова властите да се съсредоточат върху подобряването на живота на хората на фона на "мрачната икономическа ситуация" в страната, съобщиха днес държавната информационна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Ким е говорил вчера на среща послучай 76-ата годишнина от основаването на управляващата Корейска трудова партия (КТП). Тя е била отбелязана с редица прояви, но не и с голям военен парад, какъвто понякога има по такива поводи.

Севернокорейската икономика пострада от годините на санкции заради програмите на затворената комунистическа страна за ядрени оръжия и балистични ракети, както и от наводнения.

Най-уязвимите слоеве от обществото са заплашени от глад, тъй като Северна Корея се самоизолира още повече след избухването на пандемията от новия коронавирус, отчита представител на ООН в доклад, видян от Ройтерс. Той предупреждава, че влошаващата се хуманитарна ситуация може да прерасне в криза.

Северна Корея е изправена пред "колосалната задача да коригира и развие държавната икономика" и да постигне икономическите цели, поставени на срещи в последно време на правителството и на КТП, казал Ким в реч, посветена до голяма степен на партийни въпроси. Той подчертал, че единственият начин КТП да бъде на висотата на "безпрецедентната ключова работа", която я чака, "въпреки мрачната ситуация, е цялата партия да се обедини".

Представителите на властите не бива да се стремят към привилегии и преференции, призовал държавният лидер.

В четвъртък Държавният департамент на САЩ обвини режима на Ким Чен Ун, че носи главната отговорност за хуманитарната ситуация в Северна Корея, отбелязва Ройтерс.

БТА